(Af)Bouwen voor de toekomst

Quote_teken_links

‘Stoppen is een
ingewikkeld proces’

Rolf

Rolf Verschure, vennoot bij Lekx Kok & Geerlofs accountants, is een betrokken accountant voor zijn klanten. Daarnaast zet hij zich in voor ondernemend Woerden via Ondernemerskring Woerden.
r.verschure@lkg-accountants.nl

In het weekend dat ik deze column schrijf viert VEP voetbal haar honderdjarig bestaan. In mijn jonge jaren heb ik uren op het veld doorgebracht en ook nog even als senior in het – vooral bij onszelf -befaamde VEP 7. Tjonge, mooie tijden en wat een plezier. In het begin was sprake van opbouwende jaren waarin wij steeds beter gingen voetballen. Vanmorgen bij zes tegen zes gekeken en dan zie je dat het goed is te weten wanneer je moet afbouwen. Respect voor de “jonge” mannen die vanmorgen op het veld stonden. Maar duidelijk is dat alles zijn levensduur heeft.

Voetballen is net als ondernemen: je begint eraan, bouwt rustig en er ontstaat wat. Daarbij ken je goede en ook mindere jaren. Zoals je als voetballer je houdbaarheid hebt, heb je dat ook als ondernemer. Iedereen weet dat wel maar niet iedereen wil zich daarmee bezighouden. ‘Dat komt wel’ en ‘Ik kan nog jaren mee’, hoor ik veel (oudere) cliënten zeggen. Dat is vaak ook zo, maar het stoppen met de onderneming is meer dan het verkopen van de onderneming.

Stoppen is een ingewikkeld proces waar veel emotie bij komt kijken. Emoties als: ‘Wat moet ik doen als ik gestopt ben?’, ‘De zaak is mijn hobby’, ‘Het is zo druk, ik kan (nog) niet gemist worden’ en tijdens de crisis ‘Dit is niet het moment het schip te verlaten.’ Daarnaast moet ook het thuisfront wennen aan het idee en wat te denken van de medewerkers!
Bij de verkoop van de onderneming aan derden dient vaak nog een aantal jaren te worden meegewerkt voor een goede overdracht en hierdoor een goede prijs. De nieuwe eigenaar heeft echter andere ideeën en verandert in de loop van de tijd dingen en zet de onderneming naar zijn eigen hand. Is dat het financiële extraatje waard? Dat hangt van veel factoren af. Ook bij opvolging binnen de familie of het aanwezige management komen dergelijke zaken naar voren. Bereidt u zich daarop voor.

Stoppen is niet iets wat je van de ene op de andere dag doet, het begint met wennen aan het idee. In die zin lijkt het amateurvoetbal, op mijn niveau, niet echt op ondernemen. Het afbouwen van je onderneming doe je met een plan en een doel. Het is belangrijk om emotioneel een keuze te maken, maar ook rationeel is het belangrijk dit proces goed te (laten) regelen. Er moet veel worden geregeld. Ook moeten diverse zaken met elkaar in lijn worden gebracht. Een voorbeeld is uw verwachting en die van uw partner. Maak de wensen bespreekbaar zodat gewerkt kan worden aan de te nemen stappen.

Laat u daarom bij dit proces begeleiden en begin tijdig met afbouwen voor uw toekomst.