fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

KLAAS VERSCHUURE (1973) IS SINDS 2018 WETHOUDER IN UTRECHT, ONDER ANDERE VOOR ECONOMISCHE ZAKEN, RUIMTELIJKE ONTWIKKELING EN CIRCULAIRE ECONOMIE. HIJ NEEMT ONS MEE NAAR HET UTRECHT VAN DE TOEKOMST. @KLAASVERSCHUURE

AMBITIES

19 april 2021 | 2 minuten lezen
‘Utrecht bereidt zich vol energie voor op de tijden die voor ons liggen’

Ruim een jaar geleden gingen wij in Nederland in de coronalockdown. Hebben we nog energie over? Of zitten we juist nog vol energie, omdat we die het afgelopen jaar niet hebben kunnen verbruiken? Veel ondernemers zullen beide vragen misschien moeilijk kunnen beantwoorden. De ene ondernemer staat te popelen om “zoals vroeger” weer aan de slag te gaan, terwijl de andere ondernemer volledig op is. Wat voor ons allemaal zal gelden: het is nog niet voorbij, we moeten echt nog even volhouden en de energie blijven zoeken om dóór te zetten. Hoe moeilijk dat ook is. Maar ergens, aan het einde van deze lange tunnel is er licht. Desnoods hangen we zelf hier en daar wat verlichting op.

Maar laten we eens verder vooruitkijken. Utrecht presenteerde onlangs de “Ruimtelijke Strategie Utrecht 2040” (RSU2040), een document waarin we schetsen hoe wij een gezonde stad willen zijn, waar ruimte is voor iedereen. Enkele ambities op een rij.

Groei in goede banen
We verwachten tot 2040 te groeien met ruim honderdduizend inwoners, we moeten ervoor zorgen dat er zestigduizend woningen en zeventigduizend arbeidsplaatsen bij komen. We willen die enorme groeispurt in goede banen leiden, passend binnen onze principes van een Gezond Stedelijk Leven voor Iedereen.

Tien minuten-stad
In onze stad vind je de mensen en zaken die je elke dag of vaak nodig hebt, dichtbij. Met het openbaar vervoer, de fiets of lopend ben je altijd snel waar je moet zijn. Dat betekent dat we vier nieuwe stadscentra willen ontwikkelen. De oude, historische binnenstad blijft uiteraard het hart van Utrecht. Maar ook op andere plekken in de stad zullen we OV-knopen aanleggen of versterken. Daaromheen ontwikkelen we een volwaardig stadscentrum, waar mensen kunnen wonen, werken, naar school kunnen gaan en hun sport kunnen beoefenen. Een tien minuten-stad waar dagelijkse dingen dichtbij zijn.

Werk voor iedereen
In de toekomst vragen werkgevers andere kennis en ervaring van hun medewerkers. Er zijn vier sectoren die nu en in de toekomst veel banen bieden in Utrecht. Dat zijn ICT, gezondheidszorg, onderwijs en bouw. Daar ligt onze focus, nu en straks.

Terug naar 2021. De coronacrisis vraagt om forse investeringen van ons als gemeente. Utrecht investeert ruim tien miljoen euro om de lokale economie en ondernemers te stutten. Tegelijkertijd kijken we vooruit naar de verdere toekomst. Want wat we nu doen, is de basis voor later.

Utrecht bereidt zich vol energie voor op de tijden die voor ons liggen. Ik hoop dat eenieder van u die energie ook vindt.

DienstverleningUtrecht