fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Cees Pater is belastingadviseur en partner bij Planje Accountants en Meer; een creatief en betrokken accountantskantoor waar de focus ligt op het adviseren van het MKB.  Maar bovenal is Cees levensgenieter. 

cees@planje.nl

0172433053

BV, ja of nee?

24 juni 2022 | 2 minuten lezen

Onlangs was ik op een verjaardag van een vriend waar ik een gesprek van twee anderen opving. De één gaf aan dat hij afgelopen jaar zijn doel bereikt had door meer dan 100.000 euro winst te behalen. Na een goede toast en een flinke slok bier reageerde de ander vervolgens met de opmerking dat het nu dan wel tijd is om de eenmanszaak om te zetten in een bv. ‘Want ja, wie wil er nu meer belasting betalen dan nodig is…’

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: er is geen algemeen winst-omslagpunt waarop het fiscaal gezien voordeliger is om je onderneming om te zetten in een bv. Het omslagpunt is niet alleen sterk afhankelijk van de winst van je onderneming, maar ook van het verplicht gebruikelijk loon dat je jezelf moet toekennen, het uitstelgedrag van (toekomstige) dividenden en de werkelijke besparing die dit uitstelgedrag oplevert. En dan heb ik het nog niet eens gehad over kleinere zaken zoals het benutten van de vrije ruimte van de werkkostenregeling, het tarief waartegen fiscale aftrekposten kunnen worden benut, de wijziging van accountantskosten en de afschrijvingsbeperking van onroerend goed.

Wanneer dan wel? Ben je een ondernemer waarbij een gebruikelijk loon van 48.000 euro op jaarbasis verdedigbaar is? Heb je niet meer nodig in privé dan het salaris dat je ontvangt? En laat je het vermogen renderen? Dan is een bv bij een winst van 100.000 euro fiscaal optimaal. Kom je echter niet weg met een gebruikelijk loon van minder dan 100.000 euro? En zorgt jouw uitgavenpatroon in privé ervoor dat dividenden niet kunnen worden uitgesteld? Dan zal een overgang naar een bv op basis van deze variabelen zelfs niet voordelig zijn bij een winst van 180.000 euro. 

‘Een combinatie tussen een vof en een bv is ook nog mogelijk’

Is een omzetting fiscaal nadelig? Dan wil dat niet zeggen dat een overgang naar een bv niet wenselijk is. Sommige ondernemers lopen immers aanzienlijke risico´s die niet door een verzekering kunnen worden ondervangen. Met een bv voorkom je dat je in beginsel in privé aansprakelijk bent wanneer risico’s tot uiting komen in bijvoorbeeld een claim of faillissement.

Maar hier houdt het nog niet op, want er zijn ook combinaties mogelijk. Heb je bijvoorbeeld relatief hoge winsten waardoor de keuze voor een bv buiten kijf staat, maar zijn er weinig aansprakelijkheidsrisico’s die niet verzekerd kunnen worden? Wellicht is een vof in combinatie met een bv dan iets voor jou. Zijn er wel dusdanige aansprakelijkheidsrisico’s waardoor een bv wordt geprefereerd boven een eenmanszaak en heb je een zelfstandig uitgeoefend beroep? Dan kan een stille maatschap in combinatie met een bv het advies zijn.

Is uw onderneming rijp voor een metamorfose? bv in of bv uit? Of een bv in combinatie met een vof of (stille) maatschap? Die vriend is inmiddels al langs geweest. Volg jij? Kom geheel vrijblijvend op de koffie met mij of een van mijn collega’s, want het is en blijft tenslotte maatwerk.

DienstverleningAccountancyLopikerwaard