Quote_teken_links

CHROOM-6 INSPECTIE DOOR PROMAD

PROMAD heeft onlangs twee parkeergarages geïnspecteerd op de schadelijke stof Chroom-6. Hiervoor is het projectmanagement- en ingenieursbureau uit Oudewater benaderd door Meerbouw Rotterdam. Meerbouw heeft de opdracht gekregen om onder andere parkeergarage “De Veranda” op te knappen voor het, inmiddels uitgestelde, Eurovisie Songfestival.

Voordat Meerbouw de opknapwerkzaamheden mocht uitvoeren, was het verplicht een chroom-6 inspectie uit te laten voeren. Hiervoor is PROMAD ingeschakeld. Door middel van een XRF-meter (XRF maakt gebruik van röntgenstraling) is de gehele constructie in de parkeergarage doorgemeten. Met de verzamelde data heeft PROMAD een rapport opgesteld. Op basis van de resultaten uit het rapport heeft Meerbouw zijn onderhoudswerkzaamheden kunnen plannen.

Chroom-6
Chroom-6 is decennialang gebruikt in de verf- en metaalindustrie. De verbinding werd aan lak of (grond)verf toegevoegd om te versterken en roesten te voorkomen. In 2017 werd het gebruik van Chroom-6 in de EU verboden. Deze vorm van chroom staat in de top tien van de meest schadelijke stoffen en is erg risicovol voor de gezondheid van mens en milieu. De stof komt (bijvoorbeeld) vrij bij het schuren van oude verflagen en vervolgens worden ingeademd.