circulair bouwen
op de heuvelrug

Quote_teken_links

‘Een gebouw met het bos als decor dat energie oplevert in
plaats van energie verbruikt’

JAAP & WIM

Jaap Jongejan, algemeen directeur SBI Formaat/ Hotel conferentiecentrum Landgoed Zonheuvel, Doorn. Wim Oolbekkink, programmamaker Campus landgoed Zonheuvel, Doorn.
0343473333 | info@sbiformaat.nl | www.sbiformaat.nl | www.campuslandgoedzonheuvel.nl

Als zoon van een architect gaat m’n hart altijd sneller kloppen wanneer er iets gebouwd wordt. Iets gecreëerd. Een idee wordt omgezet in werkelijkheid. Het liefst zo tastbaar mogelijk. Een
gebouw bijvoorbeeld. Als kleine jongen mocht ik met m’n vader mee de steiger op naar projecten waar hij naast het ontwerp ook het bouwtoezicht had. Ik mocht helpen met het opmeten en het kopiëren van de bouwtekeningen. En tijdens vakanties konden we geen kerk, romaans, gotisch, neogotisch, modern of postmodern passeren zonder ze van binnen te bekijken. Ik heb ze allemaal gezien.

Voorbestemd om in het spoor van m’n vader te treden, nam ik een afslag en werd programmamaker. Maar grappig genoeg blijf ik de architecten tegenkomen. De eerste met wie ik samenwerkte was Thomas Rau. Hij ontwierp de interne verbouwing van het hotel in 2009. Wat ik van hem geleerd heb is dat je je beter kunt laten leiden door wat er in de toekomst nodig is en niet door wat op dit moment haalbaar is. Dat leidt tot radicaal andere oplossingen. Hij prikkelt op een prettige manier je denken door je bijvoorbeeld de vraag te stellen: ‘Wat heb je nu echt nodig? Is dat een stoel of is dat “zitgenot”, is dat een lamp of is dat “licht”?’ Hij plaatst daarmee op een subtiele manier gebruik boven bezit. Thomas Rau heeft het denken over circulariteit ontegenzeggelijk gestimuleerd. En als er in 2017 nagedacht wordt over het bouwen van Panorama Heuvelrug (het gebouw dat het 4,3 meter hoge schilderij met een omtrek van 50,7 meter gaat herbergen) was het geen vraag. Als er gebouwd wordt, dan circulair.
Architecten Daan Bruggink, Wilco van Oosten en Marjon Doeser ontwerpen een gebouw dat bestaat uit materiaal uit de omgeving. Een gebouw met het bos als decor dat energie oplevert in plaats van energie verbruikt. En daarmee als het ware onderdeel wordt van het circulaire systeem dat Utrechtse Heuvelrug heet.

De laatste die ik noem is misschien wel de leukste: Jan van der Bijl, kunstenaar en eigenaar van de Boomhutbende. Zijn samenwerking startte met de herbouw van het openluchttheater in 2017. In een brainstorm met partners van de campus ontstond vervolgens het idee om een boomhut te bouwen. Vooralsnog een droom. Maar als architectenzoon weet ik dat wanneer er eenmaal iets op papier staat, je zeker weet dat het realiseerbaar is. En, u kunt er zeker van zijn, al het materiaal dat we gebruiken zal afkomstig zijn uit de nabije omgeving. Zoveel als mogelijk van het landgoed zelf. Daarmee is het cirkeltje weer rond.