Quote_teken_links

CKC UIT LEUSDEN
VERZORGT DE VERDWIJNTRUC VAN EEN ONDERZEEËR

Coos Koster Consultancy (CKC) uit Leusden is in december gestart met demonteren van de onderzeeër Foxtrot. Dit gebeurt volgens de Europese wet- en regelgeving en in opdracht van de gemeente Amsterdam.

De Foxtrot is een 95 meter lange en 1.800 ton wegende onderzeeër in de NDSM-haven van Amsterdam. Enkele zakenmensen kochten deze onderzeeër in 2002 van de Russische marine, bestemd als onderdeel van het maritiem museum. Daarbij zou ze gebruikt worden om te verhuren voor presentaties en feesten. Helaas bleek ze daar minder geschikt voor en de tand des tijds heeft haar flink aangetast. Uit nader onderzoek blijkt ze vol asbest, Chroom6 en giftige coatings te zitten. Daarnaast is er een grote kans dat ze binnen afzienbare tijd kan zinken in het IJ naast de aanlegplaatsen van de GVB-ponten.

De gemeente heeft CKC opdracht gegeven om een Europese aanbesteding te organiseren en de uitvoering te begeleiden. Omdat er weinig kennis en ervaring is bij de opdrachtgever, is gekozen voor de BestValue-methode. CKC is gespecialiseerd in deze methode van aanbesteden en realiseren.

Afgelopen december is de Foxtrot naar Rotterdam gevaren, waar zij in januari 2020 uit het water is gehesen en aan land gereden. Daar wordt ze gesloopt en gesaneerd, waarbij de asbest- en Chroom6-onderdelen worden afgevoerd naar een nieuwe fabriek in Delfzijl. Daar wordt het asbest onschadelijk gemaakt en geschikt voor hergebruik als wegenfundering. Het staal wordt terug geleverd aan de staalindustrie, zodat de Foxtrot vrijwel volledig wordt gerecycled.