fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Cees Pater is belasting-adviseur en partner bij Planje Accountants en meer; een creatief en betrokken accountantskantoor waar de focus ligt op het adviseren van het MKB. Maar bovenal is Cees levensgenieter. cees@planje.nl | 0172433053

CREËER EEN WIN-WIN-WIN-WIN

11 mei 2021 | 5 minuten lezen

Of je nu de tv aanzet, de krant openslaat, het internet afstruint of op een doodgewone woensdag met je auto op de A12 tussen vier trekkers ingesloten staat en naar de radio luistert: het gaat over de milieuproblemen. De milieuproblematiek is zeker niet iets nieuws in ons land. Wel is de laatste jaren steeds meer het besef gekomen dat we er iets aan moeten doen. Bedrijven spelen daar ook op in.

Veel ondernemers willen verduurzamen en soms mag dat zelfs wat extra geld kosten. Maar zou het niet helemaal fijn zijn als je verduurzaamt, een nieuwe auto kunt rijden, thuis nagenoeg geen energiekosten meer hebt én de Belastingdienst het grootste deel betaalt? Ja toch? Ik kan je vertellen dat het mogelijk is.

Als je als ondernemer een nieuwe elektrische personenauto zakelijk koopt heb je een vrijstelling van de belasting op personenauto’s en motorrijwielen (BPM) en van de motorrijtuigenbelasting (MRB). Ook kun je alle autokosten zakelijk aftrekken én heb je recht op een extra aftrekpost: de milieu-investeringsaftrek (MIA). Gaat het om een emissieloze bestelauto? Dan is het helemaal feest. Per 15 maart 2021 kun je hiervoor tot vijfduizend euro subsidie aanvragen, heb je recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en krijg je een korting op de afgedragen loonheffingen middels de baangerelateerde investeringskorting (BIK). Dus een vrijstelling van BPM en MRB plus het recht op MIA, KIA, BIK (leuk al die afkortingen) én een aanschafsubsidie tot vijfduizend euro. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de gebruikelijke lage bijtelling bij privégebruik.

‘Zou het niet helemaal fijn zijn als je verduurzaamt, een nieuwe auto kunt rijden, thuis nagenoeg geen energiekosten meer hebt én de Belastingdienst het grootste deel betaalt?’

Schaf je daarnaast zonnepanelen aan die je bijvoorbeeld op je privéwoning wilt leggen? Dan mag je ook deze panelen “op de zaak” zetten. Deze aanschafkosten kun je aftrekken waarbij je recht hebt op de KIA en korting krijgt op de afgedragen loonheffingen middels de BIK. Bij een groot aantal zonnepanelen kun je zelfs nog recht hebben op de energie-investeringsaftrek.

Met behulp van de vele fiscale faciliteiten voor een (bestel)auto en zonnepanelen kan het er uiteindelijk toe leiden dat je effectief slechts 25 tot dertig procent betaalt (exclusief correctie voor eventueel privégebruik). Toch lekker, een nieuwe elektrische (bestel)auto en wat zonnepanelen voor in totaal zestigduizend euro, terwijl je dit netto nog geen twintigduizend euro kost.

Er zitten nog wel een aantal haken en ogen aan voor het bereiken van de win-win-win-win. Wil je verduurzamen, een nieuwe elektrische (bestel)auto, thuis nagenoeg geen energiekosten en het volledige voordeel pakken? Laat je dan vooral vooraf goed informeren.

OntwikkelingenDienstverleningAccountancyLopikerwaard