fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten) het grootste sciencepark van Nederland.

Cycling is medicine

29 september 2022 | 2 minuten lezen

La Vuelta was een prachtig sportfeest, ook op het Utrecht Science Park. Als finishlocatie kregen we veel media-aandacht, niet alleen op tv maar ook de schrijvende media berichtten over een bomvol Utrecht Science Park.

In de aanloop naar La Vuelta hoorde ik een wetenschapper uitleggen dat je niet alleen naar de economische impact van een dergelijke event moet kijken. Natuurlijk is de rekensom van belang om te constateren wat door de betrokken steden en regio’s wordt terugverdiend van de kosten die in het event zijn geïnvesteerd.  Daarbij kan ook worden meegewogen hoe je als steden en regio’s het event aan de “rest van de wereld” kunt presenteren en positioneren.

Maar de wetenschapper kende ook een grote maatschappelijke waarde toe aan het plezier dat de uiteindelijk honderdduizenden toeschouwers langs het parcours hebben gehad en de trots op hun stad of dorp die dat met zich meebrengt. Als laatste voordeel noemde hij de meerwaarde van de vele vormen van samenwerken, niet alleen tussen de drie grote betrokken steden en de twee provincies en alle doorkomstgemeenten, maar ook tussen alle plaatselijke partijen om de vele honderden side-events rond La Vuelta te organiseren.

‘De wetenschapper kende een grote maatschappelijke waarde toe aan het plezier dat de toeschouwers langs het parcours hebben gehad’

Wat mij betreft kun je aan deze voordelen ook nog toevoegen dat een dergelijk event mensen enthousiasmeert om te sporten. Bij mijn eigen racefietsrondjes lijkt het na La Vuelta nog steeds drukker met enthousiaste fietsers dan voordien. Wetenschappers hebben met veel onderzoeken aangetoond dat sporten gezond is en dat bewegen zelfs aantoonbaar bijdraagt aan het herstel tijdens ziekte: Excercise is Medicine. Uit die onderzoeken blijk ook dat juist fietsen hiervoor een hele goede vorm van beweging is. Ook de conclusie “Cycling is Medicine” is dus gerechtvaardigd. Partners op het Utrecht Science Park zijn niet alleen nauw betrokken bij deze onderzoeken, in de ziekenhuizen op het Utrecht Science Park worden bijvoorbeeld zieke kinderen gestimuleerd om, voor zover mogelijk, ook in het ziekenhuis alweer te gaan bewegen.

Voor de Utrecht Science Park-partners die zich samen inzetten voor een gezonde duurzame samenleving was dit een extra reden om met veel enthousiasme La Vuelta te ontvangen.

OntwikkelingenOnderwijs & CultuurOnderwijsinstellingUtrecht