Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

De juiste state of mind?

In de rubriek OnderBreker delen we korte verhalen van OnderNamen-leden over het thema van deze editie: mentaliteit! Dit kwartaal leggen we ondernemers diverse stellingen voor die te maken hebben met hun mentaliteit, en de mentaliteit die ze verwachten van hun medewerkers. Wat is bijvoorbeeld belangrijker; geld verdienen of goed ondernemer- of werkgeverschap? En: kun je als ondernemer een 9-tot-5-mentaliteit hebben? Kortom: welke mentaliteit heb jij?

Jeffrey de Bie

De Bie Groentenverwerking

Ik vind de combinatie van kennis en vaardigheden belangrijker dan een diploma.
‘School is nooit echt een passie van mij geweest. Terwijl mijn vrienden in de schoolbanken zaten, was ik al vroeg betrokken bij ons familiebedrijf. Nadat ik mijn mbo had afgerond kon ik hier fulltime aan de slag. Het werk wat wij doen leer je niet op school, dat is op ons overgebracht van vader op zoon. Ik houd voor ogen dat je elke dag bezig met – en verantwoordelijk bent voor je eigen ontwikkeling.’

Ik ga door met werken tot ik het fysiek niet meer aankan.
‘De motivatie hoog houden en altijd de uitdagingen opzoeken zorgt ervoor dat de drive om te presteren blijft bestaan. Als je fysieke gesteldheid dit (tijdelijk) niet meer toelaat dan kan je daar vaak wel een oplossing voor vinden, zodat je toch aan het werk kunt blijven. Als ondernemer wil je wat opbouwen en nalaten. Later wil je met een gerust hart een stapje terug kunnen doen. Voor mij is die tijd er nog lang niet, dus ik blijf bouwen aan ons familiebedrijf.’

Soms lijkt het mij best prettig om even geen ondernemer te zijn.
‘Soms zou dat inderdaad wel makkelijk zijn, maar ja, door de makkelijke weg te bewandelen is nog nooit iemand succesvol geworden. Het ondernemersbloed heb ik wel, iets is mij niet snel tot last. Dat je dan ook beschikbaar moet zijn in de vakanties en op feestdagen, dat hoort erbij.’

Als ondernemer moet je investeren in het welzijn van je medewerkers.
‘Ik ben van mening dat een goed team de motor van je bedrijf is. Zelf ben ik veel op de werkvloer aanwezig; ik loop tussen de mensen en hoor en zie wat er leeft. Je medewerkers spreken en ondersteunen vind ik belangrijk. Wij hebben bij De Bie Groentenverwerking een gezond en goed samenwerkend team.’ 

Werken is voor mij elke dag een feestje.
‘De voldoening van mijn werk haal ik uit de positieve reacties die wij krijgen van afnemers uit de AGF-sector. Wij zijn servicegericht en doen veel voor onze afnemers. Wij merken dat klanten dit waarderen en daarom is het elke dag weer een feestje om te mogen werken.’

Johan van Doorn

Schildersbedrijf Joh. van Doorn

Ondernemen draait voor mij niet om geld verdienen.
‘Daar draait het zeker niet om. Ondernemen is voor mij het in vrijheid kunnen en mogen werken met mensen, en het organiseren van mooie projecten voor leuke klanten. Als er dan nog iets overblijft is dat natuurlijk mooi meegenomen, dan kun je weer investeren.’

Soms lijkt het mij best prettig om even geen ondernemer te zijn.
‘Dat lijkt me eigenlijk helemaal niet prettig. Voor mij is ondernemen het mooiste wat er is. Je eigen koers bepalen, zelf verantwoordelijk zijn voor de zaak, mensen op kunnen en mogen leiden; iets mooiers bestaat er niet. Ondernemen zit in mijn bloed!’

Goedkoop is duurkoop.
‘Hier ben ik het absoluut mee eens. Onze medewerkers werken bijvoorbeeld alleen met topproducten van topkwaliteit. Die producten zijn duurder, maar dit verdient zich op de lange termijn altijd terug. Het is onderhouds- en milieuvriendelijker, en het schilderwerk gaat langer mee.’

Ik wil met mijn bedrijf altijd de beste zijn.
‘Ik zie het niet als voornaamste doel om altijd de beste te zijn. Natuurlijk kijken we zijdelings naar collega-bedrijven, maar we varen onze eigen koers en blijven bij onze eigen kracht. Terugkerende klanten is voor mij het bewijs dat we goed werk leveren en de beste zijn.’

Ik vind de combinatie van kennis en vaardigheden belangrijker dan een diploma.
‘Zeker weten! Tijdens sollicitatiegesprekken vraag ik alleen naar iemands vaardigheden en ervaring. Een diploma is mooi meegenomen, en geeft aan welk niveau en welke kennis iemand heeft, maar het is voor mij niet doorslaggevend. Uitstraling, leergierigheid en enthousiasme vind ik veel belangrijker.’ 

René Sloots

Postillion Hotel Utrecht Bunnik

Goedkoop is duurkoop.
‘Vaak klopt deze uitspraak wel, maar het heeft allemaal te maken met verwachtingen. Ik zou eerder willen stellen dat, wanneer je iets meer betaalt, je daar ook meer voor zou mogen verwachten. Bij Postillion maken we verwachtingen waar door “aandacht met impact” te leveren bij alles wat we doen.’

Ik wil met mijn bedrijf altijd de beste zijn.
‘Met Postillion Hotel Utrecht Bunnik willen we niet per se de beste zijn, maar wél de benchmarklocatie als het gaat om vergaderen en congressen, waarbij prijs en kwaliteit te allen tijde in balans moeten zijn. Vooroplopen, een voorbeeld zijn en het net even iets anders doen vind ik belangrijker dan “de beste” zijn.’

Werken is voor mij elke dag een feestje.
‘Dat is absoluut waar! Ik geniet van de samenwerking met alle collega’s, van de tevreden gasten en gelukkig weer van het geroezemoes in onze vergaderruimtes en op ons terras. Elke dag gemotiveerd naar je werk gaan brengt je zoveel meer. Zodra je met tegenzin gaat, moet je stoppen.’

Ondernemen draait voor mij niet om geld verdienen.
‘Daar ben ik het niet helemaal mee eens. Je onderneemt tenslotte om er iets aan over te houden. Naast goede zakelijke relaties, mooie producten en tevreden klanten of gasten is het natuurlijk fijn om geld over te houden om daar weer mee verder te kunnen ondernemen.’

Ik vind het belangrijk dat mijn medewerkers een goede werk/privé balans hebben.
‘Absoluut waar! Juist in deze tijd maak je als werkgever het verschil, door medewerkers ook aandacht te geven voor hun thuissituatie. Dit heeft tenslotte ook impact op hen! Hier niet aan voorbij gaan resulteert in een beter functionerende werknemer die lekker in zijn of haar vel zit, wat uiteindelijk weer resulteert in tevreden gasten.’

Wouter van Veluw

Van Veluw Beheer B.V.

Ondernemen draait voor mij niet om geld verdienen.
‘Ondernemen is geen synoniem voor geld verdienen. Ondernemen draait om gevoel en meerwaarde! Ondernemen is hard werken, organiseren en je continu afvragen welke meerwaarde jouw onderneming toevoegt in de maatschappij. Klanttevredenheid en relatieonderhoud zijn daarin twee heel belangrijke aspecten.’

Werken is voor mij elke dag een feestje.
‘Normaliter is het elke dag een feestje om samen te werken aan de ontwikkeling van waardevolle (zowel fysieke als mentale) producten. Maar helaas moet je als ondernemer soms ook vervelende zaken verwerken, denk bijvoorbeeld aan de coronapandemie, en dat is allesbehalve een feestje. Maar ik ben ook van mening dat je diepe dalen moet kennen om hoge pieken te kunnen bereiken. Ik ga nog elke dag met plezier naar mijn werk; kom maar op met die uitdagingen!’

Ik kan er niet goed tegen als anderen mijn ideeën niet begrijpen.
‘Het komt wel eens voor dat ik mijn gevoel niet over kan brengen, en dat is vervelend en lastig. Ik blijf wel net zo lang doorgaan met uitleggen tot men mij begrijpt, ik ben geen opgever.’

Ik vind de combinatie van kennis en vaardigheden belangrijker dan een diploma.
‘De combinatie van een diploma, met de bijbehorende kennis en vaardigheden, vind ik belangrijk. Een diploma bewijst dat je iets onder de knie hebt, en dat je doorzettingsvermogen hebt. Maar daarna moet je je bewijzen in de praktijk. Aangezien het bij ons in de productie toch wel heel specifieke werkzaamheden betreft, waar niet echt een opleiding meer voor is, leiden wij de medewerkers voornamelijk helemaal zelf op. Hierdoor is de band tussen de medewerker en zijn of haar begeleider(s) en het bedrijf ook erg prettig.’

In mijn bedrijf moet je geen 9-tot-5-mentaliteit hebben.
‘Onze productie begint sowieso al om 07:00uur, haha. Maar zonder gekheid; wij produceren voor evenementen, uitreikingen en dergelijken. Dat dient dus wel op tijd te zijn, en dan komt het wel eens voor dat de werktijden veranderen om deadlines te halen. Als wij iets beloven dan gaan we er ook voor.’

OnderbrekerUtrecht