fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Susanne Schilderman is sinds juni 2022 wethouder in Utrecht, onder andere voor Economische Zaken, Circulaire Economie, Financiën en Openbare Ruimte. Ze vertelt ons over het toekomstbeeld voor ondernemend Utrecht en haar waarnemingen in de Utrechtse economie vanuit haar nieuwe rol.

De keerzijde van digitalisering

29 maart 2023 | 2 minuten lezen

Digitalisering verandert onze samenleving en economie in hoog tempo. Grotendeels ten goede. Zo merken we bij de gemeente Utrecht bijvoorbeeld dat we mensen sneller en laagdrempeliger kunnen helpen, dat we informatie gemakkelijker kunnen delen en dat we gegevens beter kunnen opslaan. Toen corona ons in z’n greep had, werd het belang van goede digitale middelen, vaardigheden en dienstverlening nog wat duidelijker. We waren letterlijk afhankelijk van goede verbindingen om te leren en te werken, om elkaar te ontmoeten of om te winkelen. We hielden allemaal anderhalve meter afstand van elkaar, maar tegelijkertijd zorgden Teams en andere videobelprogramma’s ervoor dat we elkaar beter leerden kennen. In mijn videocalls zag ik kinderen door het beeld rennen, veel vrijetijdskleding, en kreeg ik een inkijkje in het interieur van mijn collega’s.

Maar digitalisering heeft ook een keerzijde. Veel Nederlanders voelen zich tegenwoordig veiliger op straat dan online. Cybercriminaliteit komt steeds vaker voor, het raakt meer en meer mensen en de impact is groot. En het zijn niet alleen grote bedrijven of organisaties als gemeenten of overheidsinstellingen die er slachtoffer van worden; uit onderzoek van de Haagse Hogeschool blijkt dat één op de vijf mkb’ers te maken krijgt met cybercriminaliteit. Het herstel na een cyberaanval kan tijdrovend en kostbaar zijn. Zeker als er bijvoorbeeld voorraad- of klantgegevens gestolen zijn en back-ups niet in orde waren. In veel gevallen zijn ondernemers dan afhankelijk van externe ICT-bedrijven om de problemen op te lossen, en dat kan in de papieren lopen. Soms zijn de gevolgen van cybercriminaliteit zó groot, dat een ondernemer failliet gaat. Het zijn
persoonlijke drama’s, dat vooral, maar ook voor het Utrechtse ondernemersklimaat is het een risico.

‘Door de handen ineen te slaan willen we samen werken aan preventie en handelingsperspectief bieden, in de hoop dat we samen sterker staan tegen digitale criminaliteit’

Kortom: anno 2023 is digitale weerbaarheid essentieel voor het voortbestaan van een onderneming. Het is belangrijk en relatief eenvoudig om
voorzorgsmaatregelen te nemen (bijvoorbeeld te vinden op digitaltrustcenter.nl). Als gemeente doen we dat bijvoorbeeld met een bewustwordingsprogramma voor medewerkers en cyberweerbaarheidstrainingen voor ondernemers.

Maar Utrechtse ondernemers kunnen méér doen. Hoewel ze vaak terughoudend zijn met het delen van hun ervaringen met cybercriminaliteit, kan het verschil maken om er open over te zijn. Als gemeente startten we daarom vorig jaar, samen met betrokken partners in de stad, het platform Cybernetwerk Utrecht. Het is een samenwerkingsverband dat het midden- en kleinbedrijf in de stad Utrecht en de regio bewust wil maken van de risico’s van cybercriminaliteit én van de kansen die er liggen om je ertegen te wapenen. Door de handen ineen te slaan willen we samen werken aan preventie en handelingsperspectief bieden, in de hoop dat we samen sterker staan tegen digitale criminaliteit.

In het verlengde daarvan organiseerden de gemeente Utrecht, het Platform Veilig Ondernemen Midden Nederland en de Rabobank afgelopen maart een CyberEvent, speciaal voor mkb’ers in de regio. Daar ontstonden mooie gesprekken. Dit event is een perfecte eerste stap richting het gezamenlijk tegengaan van cybercriminaliteit.

InterviewDienstverleningUtrecht