Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Paul Oosterlaken is directeur van Kiremko uit Montfoort.

po@kiremko.com

De klos

19 april 2022 | 2 minuten lezen

Ondanks de coronapandemie, een oorlog in de Oekraïne, stijgende grondstof- en energieprijzen en schaarste door een verstoorde logistiek, zal er groei zijn. De groei zal zelfs exorbitant zijn. Niet van de omzet en laat staan van de winst, maar van de belastingen die ze in Den Haag voor ons in petto hebben.  

De meeste lezers van dit magazine zijn ondernemers en die zullen de komende jaren de klos zijn. Zij hebben de afgelopen jaren netjes belasting betaald. Zij hebben geen geheime dealtjes kunnen sluiten in achterkamertjes met onze overheid waardoor zij wél het volle pond moeten betalen en de multinationals bijna geen of helemaal geen belasting hoeven te betalen. In tegenstelling tot die multinationals gedragen die mkb-ondernemers zich ook nog eens als maatschappelijk verantwoorde ondernemers. Ze maken onder andere stadsfeestjes mogelijk, ze ondersteunen de lokale verenigingen, ze financieren en faciliteren onderwijs en te pas en te onpas wordt er een beroep op ze gedaan om bijvoorbeeld Oekraïners op te vangen. 

‘Vele rechtbanken hebben zich er als klapvee van de overheid niet aan durven wagen om de onrechtmatigheid te veroordelen’

Ondertussen stapelt zich in Den Haag de ene blunder bovenop de andere. De miljardenschade uit de toeslagenaffaire moet nog opgehoest worden, er moeten miljarden gevonden worden om de hobbyprojecten van de diverse regeringspartijen te financieren en de miljarden die onterecht geïncasseerd zijn uit de “spaartax”, de vermogensrendementsheffing, moeten ook nog terug naar de spaarder. Iedere spaarder wist dat het een georganiseerde “diefstal” was wat de overheid ons oplegde. Vele rechtbanken hebben zich er als klapvee van de overheid niet aan durven wagen om de onrechtmatigheid te veroordelen. Je moet de baas nu eenmaal tevreden houden want een boze baas is slecht voor je carrière. Totdat de Hoge Raad besliste dat er gecompenseerd moet gaan worden. Paniek in de tent! 

Iedereen die nu denkt dat de overheid het te veel geïncasseerde geld terug gaat betalen is naïef. Wat de staat eenmaal heeft, verdwijnt in hele diepe zakken om er nooit meer uit te komen. Er wordt nu koortsachtig overlegd welke belastingen ze die spaarders op kunnen leggen zodat ze het geld kunnen houden. Formeel zal er wel (een beetje?) compensatie komen, maar ze zullen tegen die tijd echt wel een ander manier gevonden hebben om die spaarder terug te pakken. 

Het nieuwste voorbeeld van dit graaigedrag is het laatste rapport van het CPB. De ambtenaren hebben opdracht gekregen om een mooi rapport te schrijven waarin wordt uitgelegd dat de ondernemers en de DGA’s van bedrijven het minst belasting betalen van alle belastingbetalers. Iedereen weet dat dat niet waar is, maar als je het maar krom genoeg op papier zet dan gaat iedereen het wel geloven. Een kwestie van de waarheid een beetje verdraaien, wat creatief redeneren en hoera. U raadt het al, het rapport werd met gejuich ontvangen in Den Haag. Van links tot rechts wist men niet hoe hard er geroepen moest worden dat het toch heel erg is dat die ondernemers zo weinig belasting betalen. Schandalig! Daar moeten ze nodig wat aan gaan doen. De stok om de hond mee te slaan is gevonden.

OntwikkelingenGroothandelFood (groothandel)Lopikerwaard