DE MAKELAAR DIE ZELF VERHUISDE

Linda van Duuren is onlangs verhuisd naar een nieuw kantoor aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Ook heeft ze versterking aangetrokken in de vorm van oud-collega Corinne Vergeer. Reden te meer voor een goed gesprek met de ervaren makelaar. Over haar florerende onderneming én de huizenmarkt in Woerden.

Linda is in april 2018 gestart met Linda Makelaardij, zonder ook maar één woning in haar portefeuille te hebben. ‘Dat was best even spannend’, geeft Linda toe. ‘In Woerden was ik nog niet zo bekend. Althans, op zakelijk gebied. Hiervoor werkte ik in Gouda en Alphen aan den Rijn. Wel woon ik al jaren met mijn gezin in Woerden, dus ik ken de stad op mijn duimpje. Dat helpt natuurlijk enorm, want ik weet precies wat voor leuks Woerden te bieden heeft.’

Starter
Inmiddels is Linda twee jaar verder en heeft zij een aanzienlijk klantenbestand. ‘Het gaat goed. Ik ben lekker druk. Al was dat in de eerste maanden wel anders. Toen moest ik werken aan het vertrouwen. Ik begon met een paar cliënten uit mijn directe netwerk. Hen hielp ik met het vinden, verkopen of taxeren van een woning. Ook waren er mensen die mij niet kenden en me tóch de handel gunden. Puur omdat ik een startende ondernemer ben. Dat verraste mij enorm. Super natuurlijk.’

 

‘Het voelt alsof we vooruitgaan’

 

Sneak preview
Van daaruit wist Linda steeds meer cliënten te bereiken. Met name via mond-tot-mondreclame. ‘Ook laat ik mijn gezicht regelmatig zien op netwerkbijeenkomsten en ben ik heel actief op sociale media. Dat laatste werpt echt zijn vruchten af. Vóór de nieuwe woning op Funda komt, plaats ik bijvoorbeeld altijd een online bezichtigingsfilmpje. Als een soort “sneak preview”. Mensen vinden dat leuk, want het geeft toch een ander beeld dan alleen de foto’s.’

Sociale media
Sociale media: niemand kan er meer omheen. Dat geldt dus ook voor de makelaarswereld. ‘Het kan heel nuttig zijn. Ik ben zelf heel actief op Instagram. Bij mijn vorige werkgevers probeerde ik ook het online aspect te stimuleren en dacht graag mee over de koers die ze wilden varen met hun bedrijf. Het is één van de redenen waarom ik voor mezelf ben begonnen. Ik vind het leuk om mee te denken én belangrijke beslissingen te nemen in de organisatie. Dat is toch een beetje de kers op de taart. Bovendien kom ik uit een ondernemersgezin, dus “de regie pakken” is me met de paplepel ingegoten.’

Support
Nu is ze dus voor zichzelf begonnen en opereert ze tegenwoordig vanuit haar nieuwe kantoor aan de Johan van Oldenbarneveltlaan. Inmiddels niet maar alleen, maar samen met collega Corinne Vergeer, die zich in februari bij Linda Makelaardij aansloot. ‘De versterking was hard nodig. Ik heb niet eens een vacature hoeven plaatsen. Corinne is een oud-collega van mij; we hebben samen in Gouda gewerkt. Ik hoorde dat ze wat dichter bij huis wilde werken en daarom heb ik direct contact gezocht. Nu werkt ze hier en dat gaat goed. Het voelt alsof we vooruitgaan. Ook door de verhuizing. We zitten in een fijn pand met andere partijen en er is veel aanloop vanuit de stad en het station.’

Spanning
Terwijl haar onderneming groeit, blijft de huizenmarkt akelig overspannen, weet Linda als geen ander. En dat is verre van ideaal voor potentiële kopers. ‘Ik heb een aantal cliënten dat graag wil verhuizen, maar er is te weinig aanbod. Als iets in de verkoop staat, kom je in een slopende race terecht met vijf of zes anderen. Dat geldt voor bijna alle prijsklassen. In het duurdere segment zie je dat een huis soms wat langer te koop staat. Al zijn dat vaak de oudere huizen waar veel aan moet gebeuren. Als er iets vrijkomt in Waterrijk – met welk prijskaartje dan ook – is het razendsnel weg.’

Schikking
Hoe de huizenmarkt zich in de toekomst gaat ontwikkelen, is iets wat veel mensen willen weten. Zeker nu de coronacrisis volop gaande is. ‘Het kopen en verkopen van een huis is voor iedereen een spannende tijd. En de vorige crisis ligt bij ons allemaal nog vers in het geheugen. Angst kan ervoor zorgen dat we gaan doemdenken, wat juist niet gunstig is voor de markt. Voorlopig zie ik geen problemen. Ik ben nog steeds even druk, wat een goed teken is. Mocht de markt weer op slot gaan, zijn er nog andere opties. Je kunt zekerheid bieden aan partijen door bepaalde afspraken met elkaar te maken. Door bijvoorbeeld het kopen, of verkopen van een woning “onder voorbehoud”.’

Woerden is en blijft een heel aantrekkelijke stad om te wonen, besluit Linda. ‘Ik merk dat onze stad enorm in trek is. Ook voor mensen van buiten de regio’s, bijvoorbeeld Amsterdam. Mensen uit de grote stad kiezen voor Woerden vanwege de centrale ligging. En omdat het een gezellig centrum en veel nieuwbouw heeft. Precies ook de reden waarom ik er al jarenlang naar volle tevredenheid woon.’