Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Ben Heimensen is partner bij mth accountants & adviseurs en zoekt als mkb-adviseur continu de verbinding met ondernemers en de uitdagingen waarvoor zij staan. b.heimensen@mth.nl

De mentaliteit van Max

7 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Ondernemen is topsport. Het is een bekende kreet van managementgoeroes en oud-topsporters. Zij leggen vaak een link tussen topsport en ondernemen. En het is inderdaad zo: het opbouwen en aansturen van een onderneming is topsport. Als ondernemer moet je altijd superfit en scherp als een mes zijn. 

En daar hoort de juiste mentaliteit bij. Mentaliteit is het denk- en gedragspatroon van een persoon of een sociale groep. Ik bezie mentaliteit vanuit twee kanten: enerzijds is het integriteit en eerlijkheid én anderzijds is het doorzettingsvermogen.

Een eerlijke en integere mentaliteit is in de huidige tijd van regelgeving en toezicht een spannende. Instanties en organisaties die betrokken zijn bij financiële zaken moeten uitgebreid onderzoek doen naar de integriteit van haar (potentiële) klanten. De Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) is daar sturend in. Het is van wezenlijk belang dat je een schone (financiële) achtergrond hebt. Als accountant zijn wij verplicht uitgebreid onderzoek te doen en bevindingen vast te leggen voor de aanvaarding van een nieuwe klant. Vaak wordt dit als lastig ervaren. Ook banken worstelen met dezelfde problematiek. Herkenbaar gevolg is dat het weken of maanden kan duren voordat je een bankrekening hebt geopend. Het leren omgaan met de regelgeving is een uitdaging en makkelijker als iedereen eerlijk en integer zakendoet. Een goede mentaliteit dus.

 

‘Je hoeft de ondernemersreis niet alleen te maken’

Doorzettingsvermogen is een kwestie van mentaliteit. Als topsporter moet je kunnen doorzetten, ook als het even tegenzit. Recent won Max Verstappen The Dutch Grand Prix. Hij heeft een winnaarsmentaliteit en een doel (wereldkampioen worden) en alles wat hij doet is gericht op dat doel. Dat combineert hij ook nog met talent en doorzettingsvermogen.

Een dergelijke mentaliteit moet je ook hebben als ondernemer. Je bepaalt zelf je doel. En daar ga je vol voor! Natuurlijk kan het wel eens tegenzitten. Max werd eerder ook van het circuit afgetikt door zijn tegenstander. Hij incasseert het verlies. Staat op. Herpakt zich. En gaat er weer vol voor. Een echte winnaarsmentaliteit. Ik wens het ook ondernemers toe. Je hoeft de ondernemersreis niet alleen te maken: een goed team om je heen is evident. Ook Max doet het niet alleen. Verzamel goede mensen om je heen!

Vanuit mth ondersteunen we graag ondernemers. Houden we ondernemers graag scherp en zijn we de coach.  We doen dit door gestructureerde aandacht te geven aan de ondernemer door minimaal vier keer per jaar om de tafel te zitten gebaseerd op onze “way we work” onder de titel BusinessMonitor en Business in Controll. Van gedachten wisselen over mentaliteit en onze aanpak? Bel of mail.

DienstverleningAccountancyEemvallei