Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Cees Pater is belastingadviseur en partner bij Planje Accountants en Meer; een creatief en betrokken accountantskantoor waar de focus ligt op het adviseren van het MKB. Maar bovenal is Cees levensgenieter.
CEES@PLANJE.NL | 0172433053

De paradox van de directeur-grootaandeelhouder

16 december 2021 | 2 minuten lezen

Een paradox kent een tegenstrijdigheid die in eerste instantie in lijkt te gaan tegen het gevoel van logica, maar als je er nog eens over nadenkt, wel degelijk mogelijk is. De paradox wordt veel gebruikt als stijlfiguur om een belangrijke boodschap over te brengen. Dit begon al in de Bijbel met de spreuk “vele eersten zullen de laatsten zijn”. De schijnbare tegenstrijdigheden “hoe gespecialiseerder je bent, des te minder je kan”, “het grote constante in het leven is verandering” en “zeg nooit nooit” zeggen je vast ook wel iets. 

 

‘Indien je als directeur-grootaandeelhouder het salaris laag houdt, kun je meer dividend uitkeren’

Ik heb laatst ook een schijnbare tegenstelling ontdekt: de werkzame directeur-grootaandeelhouder wenst voor zichzelf een zo laag mogelijk salaris. Best vreemd toch? Maar het klopt echt! Deze schijnbare tegenstelling is gelegen in ons belastingstelsel. Bij een belastbaar inkomen vanaf €40.000 ben je over iedere euro die je meer verdient, 48 procent tot 55,5 procent belasting verschuldigd. Dit komt onder andere door de afbouw van zowel de algemene heffingskorting als de arbeidskorting. Indien je als directeur-grootaandeelhouder het salaris laag houdt, kun je meer dividend uitkeren. Over het extra resultaat in de BV en vervolgens de dividenduitkering ben je effectief circa 38% aan belasting verschuldigd.

Voor iedere €10.000 minder salaris kan je dus €1.000 – €1.750 netto per jaar besparen. Uiteraard zijn er in de Wet- en regelgeving beperkingen opgelegd die een “te laag” salaris niet mogelijk maken. Je moet als directeur-grootaandeelhouder bijvoorbeeld minimaal €47.000 aan salaris genieten. Bedraagt je salaris echter meer dan €47.000 dan kan het zeker lonen om er nog eens goed naar te kijken.

Wens je een gratis second opinion? Kom geheel vrijblijvend op de koffie met mij of één van mijn collega’s.

DienstverleningAccountancyLopikerwaard