Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Dit is... Bas van der Kroef

Hij stond nog maar net op eigen benen toen door de eerste lockdown de orderportefeuille van B.R.N. Parket werd schoongeveegd. In rap tempo werd Bas van der Kroef uitgedaagd om zijn onderneming overeind te houden. Het lukte hem, en hoe! Wie is deze jonge ondernemer?

We schetsen een portret.

De stekker eruit  ‘De overname was net rond toen corona losbrak. We reden terug van wintersport toen ik tegen m’n vader zei: “Je bent net op tijd gestopt, pa!” In één klap was onze agenda leeg. Grote opdrachtgevers als Schiphol en Rabobank trokken gewoon de stekker eruit. Gelukkig werden we al gebeld door particulieren die wilden verbouwen. Die markt heeft het goed gemaakt voor ons. De huizenmarkt is ondertussen ook ontploft en wij delen mee in die ontwikkeling. De agenda staat nu weer helemaal vol. We zijn er dus absoluut niet slechter van geworden.’

Voor een ander  ‘Om ons heen zie ik een heleboel ondernemers die het wél moeilijk hebben. Mijn vrouw komt uit een horecafamilie. Bij hen is het schrapen om de boel bij elkaar te houden. We hebben hen met ons bedrijf geholpen door daar alle vloeren en barbladen op te knappen. Ik heb daarvan geleerd dat je het met elkaar moet blijven doen. Door degenen te helpen die het slechter hebben dan jij, zorg je ervoor dat je er samen beter uitkomt.’ 

‘Door degenen te helpen die het slechter hebben dan jij, zorg je ervoor dat je er samen beter uitkomt’

Aan de bar  ‘We werken met een club van tien hele goede jongens. Het belangrijkste is dat zij het werk leuk vinden, dat ze bij ons blijven. Daarom organiseer ik daar waar het kan en mag weer wat leuks. We zijn samen gaan buggyrijden en gaan zo nu en dan een keer uit eten. Op vrijdagmiddag om 15.45 uur eten we kippenpoten, dat is vaste prik. Een half jaar geleden zaten we met z’n allen aan tafel in de te krappe kantine. De jongens zeiden: “Zullen we morgenochtend de muur eruit halen?” Zo gezegd, zo gedaan. Vervolgens heb ik een kroegbouwer gezocht en een complete bar laten ontwerpen. Eén van de jongens vond een gokkast op Marktplaats en weer een ander een dartbord. Als we het doen, dan doen we het goed.’

Talent ‘We hopen dat er nog een aantal goede jongens bijkomt. Maar dat is een uitdaging in deze tijd. Daarom kijk ik ook hoe we medewerkers intern kunnen opleiden. Een jongen die was aangenomen als chauffeur en chef magazijn ging een dag met mij mee op pad. Ik vroeg hem een stukje vloer te plakken. Dat deed hij zo goed dat ik zei: “Vind je dat ook leuk?” Dus de functie van chef magazijn hebben we ook weer in de etalage gezet. Ik vind het leuk als jongens wat kunnen en willen leren, daar word ik zelf ook enthousiast van.’

Gunfactor ‘De meeste opdrachten krijgen we via mond-tot-mond reclame. Die filosofie brengt ons nog altijd het leuke en mooie werk. Zo komen we terecht in een flat hier in de buurt, maar ook bij grote opdrachtgevers als Schiphol. In Utrecht hebben we in een aantal gerenommeerde restaurants vloeren gelegd. We werkten daarvoor samen met een mooie club ondernemers. De aannemer wil ons, net als de stukadoor, elektricien en loodgieter, meenemen naar elk project. Vanuit dat netwerk hebben we weer een opdracht gekregen voor een grote Streetfood Club in Breda. Zo blijft dat cirkeltje ronddraaien.’

Het juiste moment ‘Het was tijd dat ik op eigen benen ging staan. Ik ben 35 en vind het ook leuk om het nog een aantal jaar zelf te kunnen doen. Nog steeds houd ik regelmatig ruggenspraak met mijn vader. Over de mooie dingen, en over de problemen die we tegenkomen. We zijn van oudsher een familiebedrijf. Mijn vader deed het samen met mijn moeder, en ik nu weer samen met mijn vrouw. Daar zit meteen de grootste uitdaging. Als ik nu op vakantie ben, neemt mijn vader de telefoon op. Dat moet anders. Daarom gaat één van de jongens op kantoor werken om mij te ontlasten en de interne organisatie beter te stroomlijnen. Ik wil samen met mijn vader en broer kunnen motorrijden in Amerika, zonder telefoon. Dat betekent dat voor het eerst iemand buiten de bloedlijn, de telefoon beantwoordt. Dat is spannend, maar als je dat niet doet dan word je slaaf van je bedrijf. Hard werken is leuk, maar je moet de lol er wel in houden.’

6x Bas

Eerste wat ik doe als ik opsta:
‘Mijn mailbox checken. Vervolgens smeer ik mijn brood, laat de honden uit en vertrek naar de zaak. Om iets voor zessen ben ik er, zodat ik fris klaarsta als de mannen komen.’
Een dag is geslaagd als:
‘Alle mannen weer wat moois hebben gemaakt en iedereen happy is.’

Mijn beste beslissing ooit:
‘Dat is eigenlijk geen beslissing, maar een samenloop van omstandigheden: de voetsporen van mijn vader volgen.’

Eerste baantje:
‘Van jongs af aan heb ik in mijn vakanties mijn vader geholpen, net als mijn zoon nu ook doet. Mijn eerste baantje voor een andere werkgever was vakkenvullen bij de plaatselijke supermarkt.’

Motto:
‘Het maakt niet uit wat je doet, maar als je toch hard moet werken, kun je maar net zo goed iets doen wat je leuk vindt.’

Dit zou ik doen met een miljoen:
‘Proberen er twee van te maken.’ 

InterviewBouw & VastgoedInterieurbouwLekstroomLopikerwaard