DIT IS PAS DE START, IK WIL TIEN KEER GROTER

In rap tempo beklom Puck Landewé (32) de ladder in het “corporate” bedrijfsleven. Hard werken, flink geld verdienen. Totdat ze compleet gevloerd thuis kwam te zitten. Het moest helemaal anders. Nu laat Puck het geld voor haar werken door te beleggen, zodat ze de vrij- heid heeft om te leven zoals zij dat wil. Dat geluk gunt de Amersfoortse onderneemster elke vrouw, dus deelt ze haar ervaringen en tips op haar platform Fire For Women.

Natuurlijk werkt Puck graag mee aan een interview voor OnderNamen, het businessmedium in haar thuisstad. Maar dat moet dan wel telefonisch, want ze verblijft in het buitenland. Het vrije leven is al begonnen. Zo kan het zijn dat we haar eind februari via Whatsapp bellen terwijl ze net is neergeploft in een barretje ‘met crappy wifi’ in Kandy, een van de grotere steden op Sri Lanka. ‘Wat een prachtig land, ik ben aangenaam verrast’, zegt Puck enthousiast, als de verbinding toch best prima blijkt te zijn. ‘Straks ga ik met twee vriendinnen door naar het bergdorpje Ella, om daarna terug te gaan naar de stranden. Daar ga ik een ruime week op surfkamp. In januari ben ik een maand in Thailand geweest en binnenkort ga ik acht dagen naar San Francisco, waar ik deelneem aan masterclasses van ondernemers in Silicon Valley, om geïnspireerd te raken zodat ik mijn eigen bedrijf Fire For Women naar een volgend level kan tillen.’

Gevloerd
Welkom in het nieuwe leven van Puck Landewé, vol vrijheid en geluk. Dat is haar niet komen aanwaaien. Integendeel: ze heeft er zelf voor gekozen en leeft haar droom met alles wat ze in zich heeft. Een flink contrast met hoe het was. Puck neemt ons mee terug in de tijd. ‘De afgelopen twee jaar zijn privé erg heftig geweest. In die periode ging mijn relatie uit, ben ik zelf ziek geweest en is mijn moeder overleden. In oktober 2018 kreeg ik Pfeiffer en was ik compleet gevloerd; ik heb een half jaar op bed gelegen. Het was alsof het leven mij een halt toeriep. Het zette me enorm aan het denken over de jaren ervoor’, vervolgt ze. ‘Mijn moeder was al jaren ziek, ze had kanker, en al die tijd leefden we in spanning: gaat ze het halen of niet. Dat trok een zware wissel op mij. Daar kwam bij dat ik keihard bezig was met carrière maken, de corporate ladder beklimmen als vrouw. Ik was manager branding en communications bij een groot bedrijf. Ik verdiende veel geld, maar was niet gelukkig. Ik weet zeker: als ik geen Pfeiffer had gekregen, was ik wel door een burn-out thuis beland. Het maakte dat ik toe was aan soul searching: doe ik wat me gelukkig maakt? Matcht mijn werk met mijn intrinsieke waarden?’ Dan: ‘De bodem van de put raakte ik toen mijn moeder overleed, vorig jaar maart. Ik had een heel hechte band met haar. Ze was een spirituele vrouw. Ze zei: ‘Puck, met de hand op je hart, ga doen wat je gelukkig maakt, het leven is kort’.’

Geld als een tool
Het werd duidelijk: Puck moest weg uit de omgeving waarin ze zich bevond. Maar hoe? En waarnaartoe? ‘Ik kwam uit op twee dingen in mijn leven die het meest waardevol zijn: gezondheid en tijd. Mijn tijd was ik aan het verdoen en mijn gezondheid leed eronder. Dit moest ik anders doen. Wat mij gelukkig maakt is vrijheid: elke dag keuzes kunnen maken waar ik blij van word. Daarvoor is geld nodig. Ik wilde dat geld voor mij zou gaan werken, in plaats van andersom.

Daarom dook Puck vol in de wereld van beleggen. Het is snel gegaan: inmiddels investeert ze in vastgoed en belegt ze in aandelen, obligaties, bitcoins en binnenkort mogelijk in goud. ‘Beleggen vind ik heel interessant. Je kunt het low key en simpel doen. En je wordt er al snel beter in. Het is negentig procent lezen en tien procent handelen. Het is grappig: enerzijds ben ik megaspiritueel, maar aan de andere kant ben ik gefocust op geld, een combinatie die in de huidige maatschappij toch als gek wordt ervaren. Geld heeft vaak een vies imago, alsof het voor louche mannen in snelle Porches is. Maar geld is voor ons allemaal belangrijk! Het is niet een einddoel, maar een tool die je in staat stelt om onafhankelijke keuzes met je hart te maken.’ Ze schrijft over haar ervaringen als belegger op haar online platform Fire For Women. ‘Ik wil elke vrouw helpen financieel onafhankelijk te worden door slimme dingen te doen met geld. Nu is beleggen nog een mannenwereld. De financiële sector is erg gefocust op mannen en vrouwen hebben vaak geen financieel netwerk. Ik wil daar verandering in brengen, dat voel ik van mijn teen tot mijn kruin.’

 

‘Wat mij gelukkig maakt is vrijheid: elke dag keuzes kunnen maken waar ik blij van word’ 

 

 

Sexy
Fire For Women, nu nog vooral een blog, moet uitgroeien tot hét platform voor vrouwen die financiële onafhankelijkheid nastreven. ‘Daarom ga ik ook naar Sillicon Valley. Ik wil er een product aanhangen dat nog niet bestaat. Dan gaat het ook over artificial intelligence, machine learning, slimme apps. Dit is pas de start, ik wil tien keer groter.’ Puck wil geld “sexy” maken. ‘Er rust nog een taboe op. Ik wil een veilige omgeving creëren waar vrouwen met elkaar geldonderwerpen kunnen bespreken. Er zijn meer financiële bloggers, ook vrouwelijke, maar die hebben het over: sluit hier de goedkoopste zorgverzekering af, doe daar voordelig je boodschappen. Ik wil me juist niet focussen op besparen, maar op veel geld verdienen. Het is een mindstate. Vrouwen denken al snel: oeh, kunnen we dat zeggen? Tuurlijk! Meer van die Beyoncé-mindstate, please.’

Hoe ze haar eigen toekomst ziet? ‘Ik ben niet zo van het plannen. Ik geloof in mijn missie en dat het universum mij helpt. Over vijf jaar wil ik een miljoen aan vermogen hebben. En ik wil van Fire For Women het allergrootste platform maken voor vrouwen die financieel onafhankelijk willen zijn. Bovenal is het mijn missie om elke dag met mijn hart te leven. Ik besef daarbij heel goed dat het leven niet maakbaar is. Er komen elke dag dingen op je pad die je niet had voorzien. (lachend) Misschien word ik binnenkort wel heel erg verliefd en ben ik maandenlang helemaal in de wolken.’

www.fireforwomen.com