fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten) het grootste sciencepark van Nederland.
0610414847 | janhenk.vandervelden@utrechtsciencepark.nl

Does it fit?

8 juli 2021 | 2 minuten lezen

Het was even wennen. Met mijn zoon had ik het genoegen een EK-wedstrijd in de Johan Cruijff Arena bij te wonen. Vijftienduizend toeschouwers naar en in een stadion. Zeker in de volle trein terug – met elke zitplaats bezet – was een apart gevoel, ondanks de wetenschap dat iedereen in het oranje in ieder geval diezelfde dag nog negatief was getest.

Met de sterk verbeterende besmettingscijfers en de toenemende vaccinatiegraad gaat het opeens wel erg snel. Op het moment van het schrijven van deze column lijkt het er zelfs op dat per 30 augustus voor het nieuwe onderwijsjaar de beperkingen voor de inmiddels meer dan 55.000 studenten op het Utrecht Science Park vrijwel volledig zullen komen te vervallen. Ook de beperkingen om weer op locatie te werken worden stapsgewijs teruggedraaid.

Zeer positief, want juist op het Utrecht Science Park worden cruciale ontmoetingen, waarbij kennis en ideeën kunnen worden uitgewisseld, enorm gemist. Gezamenlijke creatieve ideeën ontstaan immers vaak bij het koffiezetapparaat.

Maar er zijn toch ook wel zorgen, want past het allemaal nog wel? Hoe vol wordt het OV en staan we straks weer in de auto- en zelfs fietsfiles? Oftewel, “does it fit?”, een wat andere benadering van het thema “fit” van deze OnderNamen-editie.

‘Als alle betrokken partners daaraan hun bijdrage leveren, kan en moet het passen’

Om een veilige heropstart tijdens corona te waarborgen, is al in april vorig jaar het initiatief genomen om niet alleen met de grotere partners op het Utrecht Science Park maar in heel Utrecht-Oost samen met gemeente en Provincie zoveel mogelijk de effecten van de geleidelijke heropstart te monitoren en waar nodig af te stemmen. Eerste prioriteit was en is daarbij vanzelfsprekend om onze ziekenhuizen bereikbaar te houden, maar het is natuurlijk ook van groot belang om alle activiteiten op het Utrecht Science Park weer op te kunnen starten.

Deze onderlinge afstemming zal bijdragen aan het voorkomen van piekbelasting: de vroege start van de diensten bij de ziekenhuizen, de verspringende aanvangstijden van respectievelijk de Hogeschool Utrecht en Universiteit, grote hoorcolleges nog online, de oproep aan andere partijen om zoveel mogelijk te spreiden en het deels blijven thuiswerken.

Daarvoor is wel nodig dat iedereen waar mogelijk weer went aan een goed bezet OV. In Den Haag zal men de komende jaren ook niet op OV moeten bezuinigen en zullen juist op langere termijn ook schaalsprongen moeten worden gemaakt om vanaf nog meer locaties een volwaardig alternatief voor de auto te bieden. Dit is ook nodig om de noodzakelijke groei van werkgelegenheid op succesvolle locaties als het Utrecht Science Park te faciliteren. Als alle betrokken partners – dus ook de overheden – daaraan hun bijdrage leveren op korte en op langere termijn, kan en moet het passen.

Utrecht