EEN GLOEDNIEUW ONDERKOMEN

Verweij Elektrotechniek verheugt zich op nieuw pand op Het Klooster

Bij Verweij Elektrotechniek kijkt iedereen er nu al naar uit: het moment dat het nieuwbouwpand op industrieterrein Het Klooster in Nieuwegein af is. Het bedrijf heeft daar een perceel gekocht en hoopt eind van dit jaar het nieuwe pand te kunnen betrekken. ‘We groeien hier uit ons jasje’, aldus eigenaar Roel van Stokkum.

Dat Verweij Elektrotechniek ooit haar werk uitvoerde vanuit een woonhuis en bijbehorende garagebox aan de Rijnlaan in Utrecht, is bijna niet meer voor te stellen. De elektrotechnisch installateur staat namelijk aan de vooravond van de meest spectaculaire verhuizing tot nu toe. Op industrieterrein Het Klooster zal later dit jaar een groot en modern nieuw bedrijfspand verrijzen. ‘Toen we tien jaar geleden hier aan de Veldwade 8 onze intrek namen, waren er 38 mensen in dienst’, vertelt Roel. ‘Nu zijn dat er 63. We groeien letterlijk uit ons jasje. Op kantoor zit iedereen dicht op elkaar, we komen parkeerplekken te kort en ook in het magazijn ontbreekt het soms aan ruimte. En dan heb ik het nog niet eens over de status van het pand; het is allemaal enorm gedateerd.’ In eerste instantie had Roel bedacht om het bestaande pand te verbouwen. ‘Ik had alle tekeningen al laten maken toen twee jaar geleden de toenmalige wethouder langskwam om kennis met ons te maken. Ik vertelde haar over onze verbouwplannen waarop zij begon over de nog beschikbare percelen op Het Klooster. Ik ben gaan kijken: er was nog een mooi perceel aan het water vrij met uitzicht op het natuurgebied dat erachter ligt. Ik heb er een optie op genomen en we zijn begonnen met de nieuwbouwplannen. De locatie is net zo goed als hier; uitvalswegen zijn dichtbij en het valt midden in ons werkgebied: bijna al ons werk zit op maximaal een uur van Nieuwegein. We kunnen allemaal niet wachten tot we over kunnen!’

‘Het nieuwe pand moet meer
als thuis voelen dan als kantoor’

Het nieuwe pand
Terwijl hij de bouwtekeningen laat zien, vertelt Roel vol enthousiasme over de plannen voor het nieuwe pand dat door F5 Projectengroep IJsselstein ontworpen is en gebouwd zal worden. ‘Het pand krijgt twee verdiepingen en een groen dak. Op de begane grond komen in totaal drie magazijnen: twee daarvan gaan we in eerste instantie zelf gebruiken. Eén van die magazijnen kan worden afgesloten en heeft een nachtsluis. Zo hoeven vrachtwagens niet altijd overdag bij ons langs te komen. Onze kantoortuin wilde ik bewust op de eerste verdieping hebben, omdat je daar het mooiste uitzicht over het water en het natuurgebied hebt. De ramen in de zijwanden komen van het plafond tot de grond, zodat er lekker veel licht binnenvalt. In het midden komt een “kern” met een aantal stilteruimtes, een verdeelkast, een pantry, garderobe en de toiletten. Op de plafonds en de toiletten na wordt alles van glas. Bij binnenkomst kun je dus direct alle installaties – van luchtbehandeling tot elektra – zien. Op de tweede verdieping komt een praktijkruimte over de gehele lengte van het kantoorpand. Daar kunnen we onze leerlingen en andere werknemers bijscholen in praktijk en theorie. Op die verdieping komt ook de kantine, waarin een hoek wordt gereserveerd voor het spelen van tafelvoetbal, darts en videogames. Daar kun je gewoon even relaxen. Het dak komt helemaal vol te liggen met zonnepanelen en er zal in het hele pand biodynamische ledverlichting worden aangebracht. Dit houdt in dat de lichtsterkte en lichtkleur zich aanpast aan ons bioritme. Na de lunch hebben mensen vaak even een dipje, dus dan kan het licht wat feller worden gezet. Is het juist later op de dag, dan schakelt het naar warmer licht om. Het klimaat zal ook optimaal geregeld worden via onder andere vloerverwarming. Al met al moet het nieuwe pand meer als thuis voelen dan als een kantoor. We zouden graag willen dat iedereen straks bijna het gevoel heeft aan zijn of haar eigen keukentafel te zitten. Het wordt echt een andere manier van werken.’

Groter geheel
Roel omschrijft het nieuwe pand als onderdeel van “een groter geheel”. ‘Het is ons doel om voor iedereen een fijne werkplek te creëren en zo een teamgevoel te realiseren. Dat is een traject waar we al jaren mee bezig zijn. Elk jaar gaan we in kleine groepen en onder begeleiding van een coach met elkaar in gesprek. We leggen in die sessies op tafel wat onze verantwoordelijkheden zijn, welke wensen we hebben, wat we anders willen, hoe het gaat en wat we van elkaar leren. Het uiteindelijke doel is om iedereen op alle vlakken een ideale werkomgeving te kunnen bieden: dat gaat niet alleen om een goed bureau, meerdere beeldschermen, een werkbus of goed gereedschap, maar ook om de taken en verantwoordelijkheden die je hebt, de plek waar je zit, je tijdsbesteding, enzovoorts. Alleen dan kun je excelleren. Hier geldt ook: het maakt niet uit wanneer je je werk doet, áls je het maar doet. Wil je tussendoor even weg om je kinderen te halen, een boodschap te doen of een pijltje te gooien in de kantine? Ik vind het allemaal prima, als je maar zorgt dat het geregeld wordt. In het nieuwe pand kunnen we ook ons traject rondom het aannemen van nieuwe medewerkers meer kracht bijzetten. Het tekenen van het contract zal een feestmoment worden met een glaasje bubbels erbij. Mijn bedrijfsleider André Bouwman en ik gaan met de nieuwe medewerker uit eten om wat meer over de persoon zelf te weten te komen. De eerste dag krijgen ze een welkomstpakket en een “boodschappenlijstje” waarmee ze met iedereen kennis kunnen maken en zo op een rustig tempo hun weg leren te vinden. We proberen iedere nieuwe medewerker die eerste week “Verweij-rood” te verven en een warm bad te geven. Het nieuwe pand gaat daar zonder twijfel aan bijdragen!’