een land vol
tegenstrijdigheden

Quote_teken_links

‘Je lijkt pas gehoord te worden als je op woensdag het hele land stillegt en op het
Malieveld gaat staan’

Pike

Pike Uittenbogaard, geboren, getogen en middenin het bruisende Woerden.
pike@pompier.nl

Iedereen lijkt het te merken, Nederland is aan het veranderen. Veel mensen vinden dat er grote veranderingen nodig zijn en dat het polderen van Wim Kok de oorzaak van alle ellende is. Ik heb niet gestudeerd, maar onze economie of zelfs samenleving is natuurlijk een soort voetbalteam met als doel net even beter te presteren dan de ons omringende economieën.
De laatste jaren beginnen we alleen steeds meer op een voetbalteam met louter vedettes te lijken, die alleen maar naar de ander wijzen als het misgaat. Het lijkt wel alsof er tijdens de rust alleen maar monologen worden afgestoken zonder dat er naar elkaar geluisterd wordt. Langzamerhand zit ons land vol met tegenstrijdigheden.
We zijn, officieel tenminste, allemaal voor een democratie, maar je lijkt pas gehoord te worden als je op woensdag het hele land stillegt en op het Malieveld gaat staan.
Vrijheid van meningsuiting en het recht op demonstreren zijn grote rechten, maar tegen Zwarte Piet mag je niet zijn…
Buitenlanders zijn een bedreiging voor onze “Hollandse Cultuur”, maar we komen wel handjes in de zorg en de tuin- en woningbouw tekort, omdat we daar geen “Nederlanders” meer voor kunnen vinden.
Wij zijn overigens niet het enige voetbalteam met louter vedettes. Kijk maar naar Engeland; die jongens zijn zo goed dat ze al jaren niet meer aan voetballen toekomen en hun parlementsgebouw lijkt echt in een voetbalkleedkamer veranderd te zijn.
Misschien kunnen we toch beter een voorbeeld nemen aan onze voorvaderen, die de Portugese Joden de ruimte boden om zich in Amsterdam te vestigen en zo de basis hebben gelegd voor wat later de “Gouden” Eeuw zou worden.
Het is mijn bescheiden mening dat we alleen kunnen winnen als we weer leren om samen te leven en iemands afwijkende mening niet gelijk weghonen, maar naar elkaar luisteren. Het is volgens mij noodzakelijk om serieus te proberen elkaars probleem op te lossen en dat kan alleen door wat water bij de wijn te doen. Misschien was het polderen van Wim Kok zo slecht nog niet in de jaren ‘90. In ieder geval zullen we beter moeten gaan samenspelen om weer te kunnen winnen.