EEN MEGA METAMORFOSE

Barten Groep coördineert verbouwing voormalig C&A-pand in Utrecht

Wie zich het oude C&A-pand tegenover het Vredenburg in Utrecht nog voor de geest kan halen, zal nu vermoedelijk een keer met zijn ogen knipperen bij het aanzicht ervan. De C&A is vervangen door een Decathlon en de gevel is volledig gemoderniseerd, mét behoud van de historische elementen. Barten Groep coördineerde het op z’n zachtst gezegd uitdagende bouwproject in opdracht van Redevco.

Het is de laatste jaren niemand in Utrecht ontgaan dat het Vredenburg een flinke opknapbeurt heeft gekregen. Het voormalige C&A-pand, op de hoek van Vredenburg en de St. Jacobsstraat, is één van de panden die een volledig nieuwe uitstraling kreeg. Architect Rijnboutt maakte het ontwerp, Decathlon betrok het pand en Zalencentrum Vredenburg, dat al ruim 25 jaar verdiepingen in het gebouw huurt, werd eveneens in de verbouwing meegenomen. Barten Groep verzorgde de coördinatie van het bouwproject in opdracht van Redevco. ‘Eind 2017 hebben we de aanvraag gekregen’, zegt eigenaar Vincent Barten. ‘Wij hebben dit pand de afgelopen 35 jaar al meerdere keren verbouwd, dus kennen het goed. Vanaf het moment dat we de opdracht kregen, is er veel gebeurd. Er moest onder andere een heel nieuw plan komen, wat de planning behoorlijk onder druk zette. Daarnaast wil Decathlon alleen maar in bepaalde maanden winkels openen, dus we moesten zorgen dat het op tijd af was om te voorkomen dat alles door moest schuiven. Logistiek was het eveneens een uitdaging, gezien het drukke kruispunt waar dit pand aan ligt. We hebben met veel partijen – zoals de gemeente, politie, hulpdiensten, de fietsersbond, busmaatschappij, wijk C en de marktmeester – om de tafel gezeten om een door zoveel mogelijk mensen gedragen situatie te creëren. Dat resulteerde in verschillende wegafzettingen en het hijswerk werd veelal ’s nachts gedaan. We werkten daarnaast met een BouwApp, waarin alle stremmingen en omleidingen werden gecommuniceerd met belangstellenden. Al met al heeft het behoorlijk wat voeten in de aarde gehad; des te trotser zijn we op het eindresultaat.’

 

‘Tijd en logistiek vormden de grootste uitdagingen’

 

Prachtige locatie
Bij Decathlon kregen ze deze locatie op het oog nadat hun verhuizing naar winkelcentrum Hoog Catharijne niet doorging. ‘We vonden het een prachtige locatie, zo pal tegenover de Bijenkorf’, zegt Robin Vermeulen, projectmanager bij Decathlon. ‘Bovendien heeft het pand veel vierkante meters, iets dat wij zeker nodig hebben en in binnensteden nauwelijks te vinden is. Voor ons was de grootste uitdaging dat het om drie verdiepingen gaat. Onze andere vestigingen in Nederland zijn allemaal gelijkvloers. De indeling moest helemaal kloppen.’ Vincent: ‘We zijn al in een vroeg stadium met elkaar in gesprek gegaan, om te zorgen dat we alles konden realiseren wat Decathlon voor ogen had. Dat wij de afbouw mochten doen was fijn, maar ook noodzakelijk, omdat we dingen in elkaar moesten schuiven. Hadden we dat niet gedaan, dan hadden we de planning waarschijnlijk niet gehaald.’ Robin: ‘Andersom hadden we de Barten Groep hard nodig in het proces. We hadden het onmogelijk allemaal zelf kunnen bedenken.’ Vergaderlocatie Zalencentrum Vredenburg zit al maar liefst 27 jaar in het pand. ‘Dit is het oude opleidingscentrum van C&A en is uiteindelijk door mijn vader gehuurd van de Brenninkmeijers’, zegt de huidige eigenaar Matthijs van Dam. ‘Tot nu nog steeds met succes. Alle zalen zijn dagelijks bezet.’ Vincent: ‘Hier vergaderen dagelijks mensen en bovendien worden er cursussen gegeven en examens afgenomen. Dat beet elkaar wel een beetje in de plannen, aangezien de hele voorgevel eraf moest. De consequentie voor Matthijs was dat hij uiteindelijk acht maanden dicht moest. We hebben nog met hem gezocht naar alternatieve locaties, maar dat lukte niet. Je kunt je dus voorstellen dat tijd en logistiek de grootste uitdagingen vormden.’

Een van de mooiere winkels
De winkel van Decathlon is inmiddels helemaal af en Zalencentrum Vredenburg heeft een nieuw interieur gekregen. Robin: ‘Voor ons is het een van onze mooiere winkels, we hebben er veel effort ingestoken om de winkel te upgraden en aan te laten sluiten op de omgeving. Bij Decathlon hebben we normaal gesproken niet te maken met zoveel etalages en ramen, dus daar hebben we ook extra veel aandacht aan besteed.’ Matthijs zegt: ‘Hoewel onze bezoekers meestal niet per se voor het pand komen – de locatie is vaak van groter belang – was de boel wel gedateerd geraakt. Het heeft meer uitstraling gekregen. En door de nieuwe opbouw van de dakverdieping, een “kroon” én het glazen torentje, de “lantaarn”, horen we nu echt bij dit pand.’ Al met al veel blije gezichten nu het project is afgerond. ‘Als bouwpartner is het ons natuurlijk veel aan gelegen om dit tot een goed einde te brengen’, zegt Vincent. ‘Dat het is gelukt om in oktober open te gaan, voelt als een overwinning. We hebben samengewerkt met partijen waar we al lang mee werken, waardoor de neuzen dezelfde kant op stonden en alles in goede harmonie is verlopen. Alle partijen waren bereid om een stapje harder te lopen, zowel onze bouwpartners, Decathlon en Matthijs met zijn zalencentrum. Uiteindelijk is er ook winst voor de stad; het straatbeeld is er behoorlijk op vooruitgegaan.’