fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Eerst zaaien, dan oogsten

In gesprek met een vrouwelijke ondernemer over het thema balans. Dat kan een inkoppertje zijn, maar niet wat betreft makelaar Lisette den Oudsten-Baas. De eigenaar van Jacobi makelaars uit Montfoort omschrijft zichzelf als een ander type ondernemer: eentje zonder rem. ‘Ik ben een stuiterbal die maar doordraaft. Vol enthousiasme pak ik alles aan wat op mijn pad komt.’ 

Het zijn haar collega’s Laura en Hedy die op tijd benoemen dat nog meer werk de agenda doet ontploffen. ‘Zij zeggen: “Lisette, je moet deze dossiers nog uitwerken, we krijgen een aantal woningen nieuw in de verkoop en je hebt ook nog taxatierapporten liggen, we nemen nu geen nieuwe taxaties meer aan.” Zij trappen voor mij op de rem en dat is heel fijn!’

Ook het privéleven van de onderneemster is flink gevuld. In haar vrije tijd daagt ze zichzelf creatief uit met keramieken. Ze slaat graag een balletje op de tennisbaan, staat diverse ochtenden om 7.00 uur in de sportschool en doet aan wedstrijdzeilen. Ook allemaal zo fanatiek en zonder rem? Lachend: ‘Haha, ja zeker, ook zonder rem! Ik weet ook niet hoe ik het allemaal doe, maar op de één of andere manier gaat het allemaal goed. Totdat iemand weer voor me op de rem trapt.’

Roze

Sinds 2020 heeft Lisette de sleutel van Jacobi makelaars in handen. Toen nog Jacobi ERA Makelaardij. Het bestaande kantoor is omgetoverd tot een modern kantoor met een meer hedendaagse en luxueuze uitstraling. ‘We kunnen mensen netjes ontvangen, daar voel ik me prettig bij.’ Sinds begin dit jaar presenteert het kantoor zich met nieuwe naam en logo. Een strak zwart-wit logo met “a touch of pink” siert de (tuin)borden en communicatie-uitingen van Jacobi makelaars. Roze omdat Jacobi een echt vrouwenkantoor is? ‘Nee, dat is zeker niet de insteek. We hebben daarvoor gekozen omdat collega’s deze kleurstelling nog niet hebben en omdat roze mooi bij zwart staat. Heren zijn ook absoluut welkom hoor!’

Hoe kijkt ze terug op twee jaar eigenaarschap? ‘Eigenlijk is het niet zoveel anders. Ik zie mezelf vooral als makelaar en niet als kantooreigenaar. Dat kan ook omdat we geen heel groot kantoor zijn. Ik kan nog echt met het vak bezig zijn. Dat vind ik tenslotte ook het allerleukste. Je ziet zoveel mensen van allerlei leeftijden, met zoveel verschillende beroepen en in diverse situaties.  Ik kom wekelijks in tientallen appartementen en woningen. Ik mag aankopen, verkopen en taxeren. Als ik door de stad fiets en een klant tegenkom, maak ik graag een praatje. Het is zo gevarieerd, geen dag is hetzelfde. En natuurlijk is het leuk om dit dan voor jezelf te doen, dan zijn de revenuen er ook naar.’

‘Ik zie mezelf vooral als makelaar en niet als kantooreigenaar’

Wiskunde

Met de twee bijzonder drukke jaren die achter haar liggen heeft Lisette weinig tijd om “achter de schermen” aan haar onderneming te werken, vertelt ze. Kan er geschrapt worden in de kosten? Hoe houd je de onderneming gezond? ‘Natuurlijk kijk ik zijdelings wel naar dat soort zaken. In de makelaardij moet je toekomstgericht werken: eerst zaaien, dan pas oogsten. Het gevaar is dat je denkt dat de opdrachten wel blijven aanwaaien. Maar we moeten nu in beeld komen bij de verkopers van straks. Dat doen we door tijdig een goede social media-actie te starten of met een flyer op de mat te liggen. Als ik het zo op een rijtje zet, dan werken we toch best hard aan een gezond bedrijf. Het is natuurlijk ook geen hogere wiskunde’. 

De succesformule van Jacobi? De klant is koning én een stapje extra zetten. ‘Wat dat voor ons betekent? Ik sta iedereen binnen een fatsoenlijke tijd te woord. Dat is puur natuur, routine voor mij. Ik vind het belangrijk dat ik altijd bereikbaar ben, ook in het weekend en in de avond. Je krijgt bij mij geen afwezigheidsmelding als ik met vakantie ben. Dat hoort bij mijn vak. Ik kan niet op vrijdagmiddag lekker het weekend gaan vieren en de koper en verkoper tot maandag op de uitslag van een onderhandeling laten wachten. Ik bel ze op zaterdagochtend nog even en als het nodig is ook in de middag of avond weer. Mij kost dat geen moeite, het gaat tussen de bedrijven door. Het voelt ook niet als werk, het is een manier van leven.’

Shoppen

Verwacht ze van medewerkers dat ze ook altijd vol gas gaan? ‘Nee, dat verwacht ik zeker niet. Het is een wisselwerking. Zij werken af en toe over als het druk is en als het nodig is kunnen ze ook een stapje terug zetten. Ik ben daar helemaal niet moeilijk in. Bovendien zorg ik in mijn beleving goed voor de meiden. Onlangs heb ik ze nog meegenomen naar een modewinkel van een vriendin van me. Ze mochten zich van top tot teen in het nieuw steken. Dan heb je lol met elkaar als team, de meiden hebben mooie nieuwe spullen en mijn vriendin is ook happy. Zo probeer ik elke keer wat te verzinnen om het samen leuk te hebben.’ 

 

Website

jacobimakelaars.nl

InterviewOntwikkelingenBouw & VastgoedOnderhoudLopikerwaard