Eigenwijze inborst

Quote_teken_links

‘Niet afwachten, maar de strijd aanbinden en zelf aan het roer gaan staan’

TOINE

Toine Hitzert is advocaat en partner bij Mistral Advocaten. Hij is praktisch en ‘opgeven’ staat niet in zijn woordenboek. Specialist op het gebied van het ondernemingsrecht en contracten.
hitzert@mistraladvocaten.nl | 0857734433

Zoals zovelen, ben ik mijn carrière in loondienst gestart. Op zich is daar helemaal niets mis mee natuurlijk. Toch begon het op enig moment te knellen… die loondienst. Met name de gezagsverhouding beviel me niet. Daarnaast ben ik veel te eigenwijs en schoot dat bij mijn toenmalige baas regelmatig in het verkeerde keelgat. Maar ja, wat dan? Voor mezelf beginnen bleek voor mij dé oplossing.

Toen ik op 1 november 2013, samen met mijn collega en goede vriend Björn van Eijk, Mistral Advocaten startte, werd die stap door velen als gewaagd gezien. Zeker vanwege de economische crisis die in 2013 nog volop gaande was. Wij kregen regelmatig de vraag: ‘Hebben jullie dan wel voldoende werk en klanten?’ Ons antwoord was steevast: ‘Nee, natuurlijk niet. Je begint altijd bij nul, je moet iets opbouwen, maar wij geloven dat het ons gaat lukken.’ Of dit getuigt van lef, is niet aan mij om te bepalen. Waar het in ieder geval wel van getuigt, is de wil om zelf aan het roer te staan. Als je zelf aan het roer staat, kun je in elk geval zelf je route bepalen. Dat past ook heel veel beter bij mijn eigenwijze inborst.

Als advocaat werk ik exclusief voor ondernemers. In veel zaken zie ik ook voorbeelden van lef voorbijkomen. Een zaak die mij behoorlijk is bijgebleven is die van een klant met een groot koelhuis die het (met mijn hulp) moest opnemen tegen de netbeheerder. Wat was het probleem? Om zijn nieuwe koelhuis in bedrijf te stellen, was het noodzakelijk om een extra zware aansluiting te krijgen op het hoogspanningsnetwerk. Hoewel de ondernemer in kwestie de aansluiting (rekeninghoudend met de wettelijke aansluittermijn) ruim op tijd had aangevraagd, gaf de netwerkbeheerder niet thuis. De netwerkbeheerder stelde doodleuk dat de wettelijke aansluittermijn in dit geval niet van toepassing was. Over een x-aantal maanden zou de ondernemer wellicht aan de beurt zijn.

Deze ondernemer zag zich geconfronteerd met een Davidtegen-Goliath-gevecht. Toch koos hij ervoor om het gevecht aan te gaan. Na een succesvol kort geding, werd de aansluiting uiteindelijk (op straffe van een aanzienlijke dwangsom) binnen de gestelde termijn gerealiseerd. Niet alleen bij de Rechtbank, maar ook van het Gerechtshof kreeg de ondernemer gelijk!

Niet afwachten, maar de strijd aanbinden en zelf aan het roer gaan staan. Dat getuigt van LEF!