fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

Edwin is directeur van Technische Verenigde Bedrijven, een holding waar verschillende technische installatiebedrijven deel van uitmaken, zoals Terberg Totaal Installaties en Terberg IP Products & Solutions.

0306860711

e.dullaart@terberg.eu

Evenwichtig in balans

27 september 2022 | 2 minuten lezen

Evenwicht, gelijkheid of stabiliteit. Verschillende synoniemen die op een bepaalde manier allemaal hetzelfde omschrijven: balans. Balans is een woord dat op bedrijfsniveau op veel verschillende aspecten van toepassing is. Zo gaat balans vaak over het verschil tussen uitgaven en inkomsten, bezittingen en schulden, of capaciteiten en opdrachten. Onderwerpen die in evenwicht moeten zijn om het bedrijf bijvoorbeeld op financieel gebied gezond te houden. Balans gaat echter ook over het verschil tussen privé en werk. Dit is meer een persoonlijke kwestie, maar heeft een groot effect op je werkzaamheden én dus het bedrijf.

Een goede werkprivébalans is voor iedere persoon anders. We willen het allemaal, maar het blijft soms een uitdaging om het te vinden. Je hebt vaak een gezin om aan te denken, je sport, vrienden, familie en dan ook nog alles wat komt kijken bij je baan. Van je normale werkuren tot uitjes met je collega’s en netwerkborrels. Het is soms al lastig om dit in goede banen te leiden als alles goed gaat, maar helemaal als er ergens problemen zijn. Binnen je privéleven kunnen er zich situaties voordoen die vervelend zijn en veel tijd en energie kosten. Energie die je maar op één plek tegelijk kan richten. Dit betekent vaak dat je werk gaat lijden onder je privésituatie en de balans wordt verstoord.

‘Door een plek te realiseren waar collega’s zich kunnen ontspannen, draag je ook als werkgever bij aan het creëren van een goede balans tussen werk en privé’

Ik vind het de taak van een bedrijf om hier bewust van te zijn en als het mogelijk is op in te spelen. Hard werken is geen probleem én zelfs leuk als er aan de andere kant ook ontspannen kan worden.  Kortom, als er maar stabiliteit is. Naast betrokken zijn hebben wij hebben onze panden ook zo ingericht dat alle collega’s tussen hun werkzaamheden door iets anders kunnen doen. In de kantine bevinden zich onder andere een pooltafel, F1-raceseats, PlayStations en dartborden. Ook kan iedereen in de pauze een goed stuk wandelen en even de gedachten verzetten. Alleen of met collega’s. Uit onderzoek is gebleken dat iemand zich niet langer dan 45 minuten achter elkaar kan concentreren. Zeker voor de collega’s die zich de hele dag achter hun laptop bevinden is het goed om tussendoor even rust te nemen. Niet alleen op dagelijkse basis. Het is naar mijn mening ook belangrijk om bijvoorbeeld genoeg vakantiedagen op te nemen.

Iedereen is anders en de werkprivébalans zal dus ook niet bij iedereen gelijk zijn. Het blijft daarentegen wel belangrijk om als bedrijf de handvatten te bieden om dit zo optimaal mogelijk in te richten. Door een plek te realiseren waar collega’s zich kunnen ontspannen, draag je ook als werkgever bij aan het creëren van een goede balans tussen werk en privé. Balans is namelijk geen doel dat je bereikt. Balanceren is een vaardigheid die je ontwikkelt. 

OntwikkelingenBouw & VastgoedInstallatietechniekLekstroomLopikerwaard