fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

ROLF VERSCHURE, VENNOOT BIJ LEKX ACCOUNTANTS, IS EEN BETROKKEN ACCOUNTANT VOOR ZIJN KLANTEN. DAARNAAST ZET HIJ ZICH IN VOOR ONDERNEMEND WOERDEN.

Fit de crisis uit

30 juni 2021 | 2 minuten lezen

Starten daar waar je financieel voor de crisis begonnen bent, wie wil dat nu niet? Het zal u verrassen, maar diverse bedrijven willen dat niet. In deze crisis zijn de verschillen groot, zoals ook blijkt uit het onderzoek Sectorrapport Branche In Zicht 2021 van het SRA (de link is te vinden op onze website). Sommige sectoren hebben kunnen profiteren van de veranderingen, maar diverse andere sectoren zaten/zitten met de handen in het haar.

De groep ondernemers “met de handen in het haar” hebben door alle maatregelen steeds moeten kijken naar wat er wel kan. Dat is een lastige opgave gebleken, maar in veel gevallen is het aan de buitenkant in ieder geval gelukt. Onderhuids speelt er nog veel en de onzekerheid is groot. Ook de financiële onzekerheid.

Vanaf begin juni zijn er verdere verruimingen en kan de blik weer naar voren worden gericht. Met de rem erop omdat het de wens is dat we door kunnen naar normaal, maar zeker is het nog niet. De zoektocht naar volledig herstel van de ondernemingsactiviteiten is te vergelijken met een coronapatiënt die op de IC heeft gelegen aan een beademingsapparaat. Die is ook niet binnen een maand weer gezond en fit, dat kost tijd. Er zal hard moeten worden getraind om fit te worden en de normale gang van zaken weer te kunnen bolwerken.

‘Ondernemingsherstel is vergelijkbaar met een coronapatiënt op de IC’

Voor een onderneming begint de “training“ bij kijken wat de huidige positie is. Hoeveel schulden zijn er opgebouwd, wat is de termijn om deze te terug te betalen, wat is de verwachting van de verdiencapaciteit als het weer normaal is, hoeveel is er nodig om te investeren en af te lossen? Kortom, wat is de cashflow? En als die bekend is, is dat dan voldoende om een goede of zekere toekomst te hebben voor het personeel en voor de onderneming?

Veel vragen en onzekerheden. Maar het is erg belangrijk om de juiste keuzes te maken. Aan de hand van deze nulmeting kan worden gekeken welke alternatieven er zijn om eventueel van de schulden af te komen. Lijkt en blijkt dat de schulden erg zwaar drukken de komende jaren, dan hoef je niet direct het faillissement aan te vragen. Er is een wettelijke mogelijkheid om schulden in overleg met de schuldeisers te verminderen. Deze wet is vlak voor de crisis aangenomen om te zorgen dat levensvatbare bedrijven niet failliet gaan. Deze wetgeving, homologatie onderhands akkoord (WHOA), maakt het mogelijk de onderneming weer gezond en fit te maken.

Speelt het bovenstaande bij jouw onderneming? Ga dan in overleg met je adviseur en kijk welke mogelijkheden er zijn. Dit met het doel om weer (financieel) gezond en fit te worden.

DienstverleningAccountancyWoerden