Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Jan Henk van der Velden is sinds augustus 2017 directeur-bestuurder van stichting Utrecht Science Park. Het Utrecht Science Park is met meer dan 28.000 werknemers (en meer dan 55.000 studenten) het grootste sciencepark van Nederland.

Geen yoga

29 september 2022 | 2 minuten lezen

Het zat er bij mij niet in dat ik een yoga-aanhanger zou worden. Komt misschien omdat ik in een andere tijdgeest ben opgegroeid. Vanaf mijn zestienjarige leeftijd was het leve de lol en stond alles in dienst van drank, sport en vrouwen. Pas rond mijn dertigste, inmiddels al een aantal jaren directeur van Van Seumeren, kwam het besef dat een beetje meer balans in mijn leven mij ten goede zou komen, zowel privé als zakelijk. Daar heeft mijn huidige vrouw Gonnie een belangrijke rol in gespeeld. Ik heb later nog weleens teruggekeken naar de resultaten van het bedrijf, in de fases dat ik “in balans” was en dat ik dat niet was. Wat bleek? Persoonlijk in balans zijn leverde zakelijk aanzienlijk betere cijfers op. 

Het klinkt misschien een beetje burgerlijk, maar een enigszins gestructureerde levensstijl, gebaseerd op een zekere discipline, maakt je leven een stuk gemakkelijker. Je zit beter in je vel, je kunt de problemen beter aan en je bent minder prikkelbaar. Natuurlijk moet je uitkijken dat je niet te saai wordt, want dat is echt fnuikend voor je liefdesleven. Gegarandeerd dat er dan een scheiding op komst is. Je hebt van die mensen die altijd “in balans” lijken te zijn. In dat geval word ik altijd een beetje achterdochtig. Dat perfecte gedrag irriteert me. Altijd evenwichtig zijn is onmogelijk om de doodeenvoudige reden dat situaties constant veranderen en dat je je gedrag daar onwillekeurig, gedeeltelijk op aanpast. 

‘Wat bleek? Persoonlijk in balans zijn leverde zakelijk aanzienlijk betere cijfers op’

Spontaan zijn is wellicht een tegenpool van in balans zijn, maar zeker zo belangrijk. Gooi af en toe de remmen los, ga zomaar een hapje eten samen of een paar dagen ertussenuit. Of bezoek Stadion Galgenwaard, daar is altijd wel iets te beleven. Nee, te serieus leven levert alleen maar stress op. Je leeft tenslotte maar één keer. 

Om in balans te zijn, is het belangrijk om doelen te stellen, zowel op korte als op lange termijn. Dat biedt uitzicht en daardoor rust. Het wil niet zeggen dat je altijd je doelen bereikt, want zoals al eerder gememoreerd, veranderen situaties constant, maar het geeft richtlijnen en dus structuur. Daar heb je wat aan. 

Ik schaam me een beetje, want het is best een schoolmeesterachtig stukje geworden. Al doe ik nog steeds niet aan yoga. 

OntwikkelingenZorg & WelzijnUtrecht