Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Frans van Seumeren is ondernemer, redder en eigenaar van FC Utrecht.
Frans houdt van uitdagingen, ook op sportief vlak!

Groei en vernietiging

12 april 2022 | 2 minuten lezen

De lente is aangebroken. De smienten vertrekken en de grutto’s zijn alweer waargenomen. De sneeuwklokjes, de narcissen en krokussen staan in volle bloei.  Ondertussen woedt er een verschrikkelijke oorlog in het oosten van Europa. De dictator van Rusland vindt het nodig om een naar democratie verlangend land met geweld te onderdrukken met de meest onmenselijke middelen. Uitmoorden is de dagelijkse praktijk. En wij in het westen kijken tandenknarsend toe uit angst voor een Derde Wereldoorlog, die dan beslist zal worden door het inzetten van kernwapens. Een verschrikkelijk dilemma. Miljoenen mensen zijn op de vlucht geslagen en ik hoop werkelijk dat wij deze mensen ruimhartig zullen ontvangen. 

Ik verwacht dat de oorlog binnen een maand aan de onderhandelingstafel beslecht zal worden, waarbij Oekraïne veel water bij de wijn zal moeten doen.  De grote les die wij door deze oorlog geleerd hebben is dat wij in Europa veel te veel afhankelijk zijn van olie en met name gas uit Rusland. De prijzen rijzen de pan uit. Niet alleen van deze grondstoffen, maar ook van staal, tarwe en andere producten. Daardoor ontstaat inflatie, komen er renteverhogingen, wordt alles duurder en houden mensen de hand op de knip. Recessie. 

‘Alles zal weer tot bloei komen’

De wereld zag er een maand geleden nog volkomen anders uit. Groei, groei en nog eens groei. De kwetsbaarheid van de wereldhandel wordt weer eens aangetoond. Zelfs het vastlopen van een containerschip in het Suezkanaal een half jaar geleden, zette de wereldhandel al op zijn kop. Maar, zoals het in de natuur ook gaat, zal alles weer tot bloei komen. Innovatie en lef zijn de toverwoorden om in de toekomst als ondernemer te kunnen overleven, maar dan moeten er niet te veel gekken, zoals die man in het Kremlin, de wereld regeren. Dus leve de democratie.

Utrecht