Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Ellen (Vandeberg Advocatuur B.V.) is een ondernemende, pragmatische, duidelijke en meedenkende advocaat ondernemingsrecht.
ellen@vandebergadvocatuur.nl | 0655775673

Groei(pijn)

12 april 2022 | 2 minuten lezen

Groei(pijn)! Dit thema is zooo van toepassing op de huidige fase van mijn ondernemerschap. En het doet ook af en toe ook echt wel even pijn…

Voordat ik besloot mijn eigen kantoor te beginnen heb ik veel nagedacht over de vraag of ik dat alleen zou doen of samen met iemand. Aanvankelijk had het laatste mijn voorkeur. Die wens had (natuurlijk) alles te maken met het feit dat ik het spannend vond om voor mezelf te beginnen. Met diverse mensen heb ik gesprekken gevoerd over een samenwerking om vervolgens tot de conclusie te komen dat er geen klik was. Een vervolgdate zat er voor mij niet in, laat staan een gezamenlijk kantoor. Toen besloot ik eerst maar eens een jaartje uit te vinden of ik mijn eigen broek zou kunnen ophouden. Een jaar later bleek dat ik daar prima toe in staat te zijn. Inmiddels zijn we
twee jaar verder en opnieuw denk ik na over dezelfde vraag.

Waarom zou ik eigenlijk met iemand gaan samenwerken en wie moet dat dan zijn? Om met de laatste vraag te beginnen. Als ik met iemand ga samenwerken moet het iemand zijn die relaties (en hun vragen) op een soortgelijke manier behandelt als ik dat doe. Dus met net zoveel enthousiasme, daadkracht, positiviteit en oplossingsgerichtheid.

‘Groei(pijn) houdt deze ondernemer scherp’

Dan de waaromvraag. In de basis vind ik het fijn om aan niemand verantwoording te hoeven afleggen en mijn dag in te delen zoals ik dat wil. Als ik wil sparren dan bel ik met oud-collega’s. Alleen vraag ik me wel eens af of ik grotere zaken, zoals overnames en due diligence onderzoeken, misloop omdat ik een eenpitter ben. Laat ik voorop stellen dat deze eenpitter haar zaken prima op orde heeft. Ook de meer omvangrijke: het is gewoon kwestie van een tandje bijzetten! Nog nooit heb ik een zaak geweigerd omdat ik te druk was of meende het niet aan te kunnen. Bij omvangrijke due diligence trajecten kan het echter fijn zijn wanneer je kunt terugvallen op een flexibele schil.

Recent had ik een afspraak met een oud-collega die een maand geleden voor zichzelf is begonnen. Jaren geleden waren we een goed team met een vergelijkbare aanpak. Ook zij had zichzelf al de vraag gesteld of grotere zaken haar als eenpitter nog gegund zouden worden. Al pratend ontstonden allerlei ideeën over samenwerking tussen onze kantoren, in bijvoorbeeld overnames en due diligence onderzoeken. En langzaam verdween de pijn. Het thema zal blijven en dat is alleen maar goed! Dat houdt deze ondernemer scherp!

DienstverleningAdvocatuurUtrecht