Heldendom

Quote_teken_links

‘Je bent een held als je eind 2020 je hoofd boven water
hebt kunnen houden’

Walrick

Walrick Halewijn, betrokken Amersfoorter vanaf geboorte, sinds 1979 horecaondernemer, bestuurslid bij diverse organisaties en voorzitter vande ondernemersvereniging Binnenstad Amersfoort. (Mede)eigenaar van De Observant, KAdEcafé en Grand Café Halewijn. En: Gouden Parel van Amersfoort 2018! walrick@observant.nl | 0642111830

Nederland telt zeventien miljoen bondscoaches. Totdat het EK-voetbal niet doorgaat door een pandemie. Dan blijken we evenzoveel virologen te hebben. Nu we met z’n allen bezig zijn de vrijwel tot stilstand gekomen economie op gang te brengen, lijken we wederom met alle Nederlanders te weten hoe dát moet. Natúúrlijk heeft iedereen de afgelopen maanden zijn mond vol gehad over de gevolgen van de coronamaatregelen voor zijn business. Begrijpelijk. Ik ook. Mijn sector is hard getroffen. Toch zit ik niet te wachten op al die mensen die weten hoe we met anderhalve meter om moeten gaan en amateuradviseurs die anticiperen op veranderingen die mogelijk op komst zijn. Oké, iedereen is betrokken en begaan, maar “cut the crap!” Blijf bij de feiten en handel daarnaar!

We staan ondertussen wel voor de taak om niet alleen de verloren maanden in te halen, maar ook om een goed toekomstplan te maken waarin we de “nieuwe werkelijkheid” vormgeven. De overheidssteun is goed bedoeld, maar daar redt de ondernemer met een aantal mensen in dienst het niet mee. Die moet een creatieve list verzinnen. Hoe klanten zich gedragen deze zomer staat nog lang niet vast. Dat geldt voor de horeca, als aansprekend voorbeeld waar iedereen iets van afweet, en zeker ook voor negentig procent van de andere branches. Je bent een held als je eind 2020 je hoofd boven water hebt kunnen houden. Dat meen ik echt. We staan voor uitdagingen die we nu nog niet kennen. Hoe kort is het geleden dat de business van ons allemaal florissant was?

Aan de andere kant ben ik ook positief gestemd en zie ik kansen. Als horecaman zie ik de glazen liever halfvol dan halfleeg. Het is sowieso een verschrikkelijk interessante tijd waarin we leven. Wie praat er nog over de stikstofproblematiek of de files? Voorlopig is het zomer en zijn ondernemers bezig met nieuwe initiatieven. We gaan ook deze crisis te boven komen. Geen twijfel over mogelijk, want goede ondernemers onderscheiden zich in moeilijke tijden. Zij zijn onze nieuwe helden. Ik ga voor de vergrotende trap van held. Dat is helder. Was er geen biermerk dat daar iets over zei…?

Proost!