Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Mark Pot is de vijfde generatie bij POT Verhuizingen/Logistiek en sinds 2016 directeur/eigenaar van het familiebedrijf. Mark is als ondernemer gefocust op innovatie en kwaliteit en altijd op zoek naar verbinding. Mark won in 2020 de Gouden Parel regio Amersfoort en de  regionale Parel.
POT Verhuizingen/Logistiek.

HELP, ik sta altijd aan

4 oktober 2022 | 2 minuten lezen

Heel veel ondernemers zijn driftig op zoek naar balans. En dat snap ik heel goed. We leven in een 24 uurs-economie en we staan constant “aan”. Of we denken dat we constant aan moeten staan. In beide gevallen is er een uitdaging, denk ik. Wat hierin de beste balans is, is een veelgestelde vraag. Voor de dingen die we het belangrijkst vinden hebben we vaak te weinig oprechte tijd en aandacht. Ook de juiste balans in je team of bedrijf begint bij jou als ondernemer. Gewoon normaal doen is voor mij de beste balans. Maar wat is gewoon normaal en waar begin je dan?

Het ondernemerschap vraagt veel in deze tijd. Gaat het niet om kostenstijgingen, personeelstekort of verduurzamingsvraagstukken dan gaat het wel om de werkprivébalans, gezondheid of andere persoonlijke uitdagingen. Ook weer allemaal redenen om constant “aan” te staan. Voor mij persoonlijk is dat ook een hele ontdekkingsreis geweest. Ik heb geleerd dat ik pas goed voor anderen en het bedrijf kan zorgen als ik goed voor mezelf zorg. En af en toe even “het brein uitzetten” is een manier om voor mezelf te zorgen.

‘Door meer tijd voor mezelf te nemen kan ik nog meer doen voor andere mensen’

Uit eigen ervaring weet ik dat deze zoektocht heel frustrerend kan zijn. We werken hard aan de juiste balans, maar dat harde werken is juist onderdeel van de uitdaging, weet ik inmiddels. Door de gedrevenheid en doelgerichtheid die veel ondernemers in zich hebben zijn we gewend om te versnellen terwijl vertragen minstens zo belangrijk is. De uitspraak “stilstand is achteruitgang” klopt heel vaak, maar niet als we het over balans hebben. Als je zelf op gezette tijden even stil kan staan, betekent dit bijtanken, opladen en klaarmaken om doelgericht te kunnen versnellen. Niemand kan alleen maar gasgeven. Probeer niet een marathon in sprinttempo te lopen. Ik ben deze moeilijke uitdaging twee maanden geleden met mezelf aangegaan en ik word er steeds beter in. Het voelt inmiddels goed om bewuste keuzes te maken, af en toe te vertragen en goed naar mezelf te luisteren. Doordat ik niet altijd meer “aan” sta kan ik veel beter en meer van mezelf geven. Ik merk dat ik veel meer impact kan maken. Best vreemd, door meer tijd voor mezelf te nemen kan ik nog meer doen voor andere mensen. Ik doe gewoon normaal en dat voelt heel goed.

OntwikkelingenTransport & AutobrancheTransportEemvallei