OnderNamen Thuiswerken Corona crisis

Het huis als kantoor en schoolklas tegelijk

Door: Tamara Mourits, OnderNamen

Velen van ons werken thuis terwijl ook de kinderen thuis voor school aan het werk “horen” te zijn. Het zijn een hoop ballen die we in de lucht moeten houden. Inmiddels zijn we een kleine week onderweg en wat mij tot nu toe vooral verbaast is dat het internetnetwerk het redelijk doet terwijl wij met z’n allen tegelijk online zijn voor werk of school of ontspanning. Ik sprak een kennis die bij Ziggo werkt en die vertelde dat het hen ook verbaasde… lekker geruststellend.

 

Tips voor de kinderen

Wat ik de afgelopen dagen heb geleerd is om een balans te vinden tussen redactiecoördinator voor OnderNamen zijn, moeder, schooljuf en huisvrouw. Kortom: crisiscoördinator. Online zijn inmiddels ontzettend veel tips te vinden voor kinderen (en ouders) die zich vervelen. Vervelen doen wij ons nog zeker niet, maar er zitten wel leuke activiteiten bij om het huiswerk een beetje af te wisselen. Ik deel er hier een paar:

  • Kinderboekenschrijver Jacques Vriens leest zelf voor uit eigen werk “Meester Jaap”. Een verzameling van veertien verhaaltjes van circa vier minuten per verhaal. Te vinden op
    YouTube
  • Om echt het thuisonderwijs op te pakken met tips en adviezen, is dit een goede blog met een compleet overzicht van goede websites waar kinderen leuke en leerzame oefeningen kunnen doen, zoals Squla.
  • En voor het creatieve uurtje: laat ze een mooie tekening maken of brief schrijven voor opa’s en oma’s die in zelfisolatie zitten. Zij waarderen dat enorm. De jongere kinderen maken een mooie tekening en voor de tieners is het een goede oefening om ze in hun eigen woorden op te laten schrijven wat ze nu meemaken en wat ze hiervan vinden.
  • De Luisterbieb heeft tijdelijk een extra reeks mooie luisterboeken toegevoegd. Voor kinderen twaalf luisterboeken en voor volwassenen zestien luisterboeken om uit te kiezen. Voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.
  • Ook Anne Bakker komt met tips. Hij is speelcoach en met Sportivate motiveert hij wekelijks 30.000 kinderen om buiten te spelen en te bewegen. Op de website binnenspelen.com staan speeltips op voor zowel volwassen als kinderen die je binnen kunt doen, maar bijvoorbeeld ook een video van een bewegingsagoog; over hoe kinderen het beste kunnen bewegen en hoeveel beweging ze nodig hebben. Ook op YouTube zetten ze filmpjes met leuke, sportieve spelletjes.

 

Tips voor de thuiswerkende ouder

Verder nog wat tips van de ene thuiswerkende ouder aan de andere thuiswerkende ouder: accepteer dat je niet meer ongestoord van van 9 tot 5 kunt werken. Het is een rare tijd en we moeten er vooral voor elkaar zijn. Mijn kinderen zijn er niet mee geholpen als ik ze wegstuur van mijn “bureau” (de keukentafel) omdat ik “aan het werk ben”. Zij moeten immers ook weer verder kunnen met hun schoolwerk. Voor korte vragen mogen ze mij altijd storen (mits ik niet in een video- of telefoongesprek zit). En ik probeer ze dan geduldig op weg te helpen. Tussendoor loop ik even naar hun kamers om te vragen of alles nog lukt. Voor vragen die meer tijd nodig hebben, moeten ze even wachten. Na het avondeten nemen we hier uitgebreider de tijd voor. Maar zorg ook dat de kinderen weten hoe ze met hun docent contact op kunnen nemen. Die zitten allemaal thuis of in een leeg lokaal, klaar om hun leerlingen te helpen waar kan. Sommige kinderen vinden het een beetje spannend om hun juf of meester te (video)bellen. Probeer dat dan ook eens samen. En laat ze ook videobellen met hun vriendjes. Ze missen elkaar enorm, heb ik gemerkt. Op vaste tijden drinken en eten we samen wat en na de lunch maken we met elkaar een wandelingetje.

 

Heitje voor een karweitje

Verder hebben wij een “klusjeslijst” op de koelkast hangen. Een lijst met vakjes. Als ze zich vervelen of even iets anders willen doen dan huiswerk, heb ik nog wel een klusje. Ik heb mijn hulp in de huishouding ook even afgezegd. Zo kunnen ze de vaatwasser inruimen (is ook nog heel leerzaam met een les over voorzetsels, of even stofzuigen. Dan mogen ze een vakje inkleuren en ieder vakje staat voor 50 cent. Of als alle vakjes vol zijn, eindelijk een abonnement op het oh zo gewilde Minecraft waar ze al maanden om zeuren. Maar drie van dit soort klusjes per dag is genoeg. Het moet wel leuk blijven. Daarna is het tijd voor Netflix, TikTok of YouTube. Ontspanning is wellicht nog de belangrijkste les in deze tijd.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *