Het kantoor van de toekomst…

Is een mix van werkplekken

De traditionele kantoorruimte met aparte kamers en zelfs de alom bekritiseerde kantoortuin zijn intussen achterhaald. Anno 2020 werken we waar we zélf willen. Een sluitend voorbeeld van zo’n flexibele bedrijfsruimte is het nieuwe kantoor van Wij Techniek in Woerden. Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI verzorgde het ontwerp en de esthetische begeleiding tot en met de oplevering.

Annekoos Littel Interieurarchitecten BNI ontwierp de innoverende kantoorruimtes van Wij Techniek – voorheen OTIB. Het gerenoveerde kantoor in het Intechnium Gebouw in Woerden werd 11 maart opgeleverd. Het team van Wij Techniek heeft er alleen nog weinig van kunnen genieten. ‘Wij verhuisden op 20 maart. Dat was precies de week waarin Nederland op slot ging’, zegt Hester Hollanders, projectmanager bij Wij Techniek. ‘Het was dus niet bepaald de afronding waar we op hadden gehoopt. Sinds kort werken we weer in etappes op kantoor en krijg ik de eerste reacties van collega’s te horen over het kantoor. Die zijn allemaal enthousiast – gelukkig.’

Dat na oplevering van de verbouwing en de implementatie van het nieuwe werkplekconcept iedereen tevreden zou zijn met de nieuwe “stek” was als voorwaarde gesteld. ‘We wilden niet alleen een inspirerende en toekomstbestendige werkomgeving creëren, maar ook alle stakeholders betrekken bij het ontwerp’, zegt Hester. ‘Mede daarom onze keuze voor het bureau van Annekoos. Het bureau heeft ruimschoots ervaring met het begeleiden van omvangrijke projecten en het betrekken van stakeholders.’ Hester en Annekoos hebben het afgelopen jaar heel wat spreekuren achter de rug. ‘Met medewerkers, het bestuur, de verhuurder van het pand en andere belanghebbenden uit de technische branche’, vertelt Annekoos. ‘Iedereen heeft hier een stem in gehad. Zodoende zijn we van een grof naar verfijnd ontwerp gegaan. En hebben we heel wat veranderingen doorgevoerd.’

‘Om de interne betrokkenheid te
bevorderen hebben we centraal
een nieuwe trap ontworpen’

Make-over
Dat er wat veranderingen zijn doorgevoerd, is een understatement. Van de oude inrichting is niets meer over. Gelukkig, vindt Hester, want: ‘Het was nogal gedateerd. Ieder had zijn eigen bureau, in zijn eigen kantoor. We hadden behoefte aan een grote make-over, passend bij de nieuwe missie: vakmensen in de technische installatiebranche in staat stellen hun talent te ontwikkelen en in te zetten voor een toekomstige leefomgeving. En als je het doet, doe het dan goed. Daar was de directie van Wij Techniek het roerend mee eens.’

De doelstelling was een uitdagende, vlotte werkomgeving creëren, passend bij de huidige tijdgeest. ‘In gesprek met de medewerkers kwam al snel naar voren dat ze openstonden voor een andere omgeving, zolang het niet ten koste zou gaan van hun concentratie.’ Annekoos refereert naar de alom gevreesde kantoortuin. ‘Wat we hier hebben gemaakt is juist géén kantoortuin. Medewerkers hebben een grote diversiteit aan werkplekken om naar uit te wijken: belcellen om te telefoneren, aanlandplekken waar je voor- of na de vergadering kunt werken, concentratiekantoren, of het “praathuis”, ideaal voor een brainstormsessie. Iedereen is vrij om te gaan en staan waar ze willen. Kantoren die zijn ingericht op flexibiliteit zijn de toekomst.’

Trap
Een mix van werkplekken brengt verschillende stemmingen met zich mee: rust, reuring en ruis. Reuring was nodig, want in de oude setting kwamen collega’s elkaar soms hele dagen niet tegen. Vandaar de keuze voor een interne trap. ‘Voorheen waren de tweede en derde verdieping aparte lagen, die je alleen via het hoofdtrappenhuis kon bereiken’, zegt Annekoos. ‘Om de interne betrokkenheid te bevorderen hebben we centraal in de ruimte een trapmeubel ontworpen. Ook hebben we diverse samenkomstplekken gecreëerd met een keuken.’ Zelf je koffie halen is iets wat wordt gestimuleerd bij Wij Techniek in verband met vitaliteit en gezondheid. ‘Maak een loopje, haal een bakkie, en ruil je bureau eens in voor een andere plek, want er is ruimte zat. Dat zeker.’
 
Daarnaast is in het ontwerp veel rekening gehouden met het creëren van rust. Hoe krijg je de rust en concentratie? Door veel ruimte in te bouwen voor werkplekken en concentratieruimtes, volgens Annekoos. ‘Bovendien hebben we alles gedaan om een optimale akoestiek te bevorderen. Je ziet dat de wanden voldoen aan de hoogste DB-waarde en zoveel mogelijk zijn gestoffeerd. De vloer bij de werkplekken is voorzien van tapijt. Wij Techniek heeft gekozen om te investeren in zaken die je niet meteen opvallen, maar wel de werksfeer bevorderen.’  

Voorloper
Wij Techniek heeft daarnaast hoge ambities met betrekking tot duurzaamheid. ‘Wij zijn een opleidingsfonds in de technische installatiebranche, dus we willen ook wel wat laten zien’, zegt Hester. Iets waar Annekoos Littel ook erg enthousiast van wordt. ‘Je kunt natuurlijk heel ver gaan. Zo hebben we een paar belangrijke keuzes gemaakt en onder andere gekozen voor een PCM plafond. Dat kan je zien als een gigantisch koelelement zoals uit een koelbox, die je normaal gesproken meeneemt naar het strand. Die elementen liggen bovenop het systeemplafond. Eenvoudig verwoord nemen de panelen overdag warmte op, die ze ’s nachts weer afgeven. Dat maakt het mogelijk om de kantoorruimtes zeer efficiënt en prettig te klimatiseren.’

Ook de vloerafwerkingen zijn speciaal en duurzaam. ‘Deze zijn van Interface; het bedrijf dat experimenteert met hernieuwbare en recyclebare materialen. De tapijten die hier liggen zijn gerecycled van onder meer visnetten uit de oceaan’, zegt Annekoos. ‘Voor de trap en pantry’s hebben we bamboe gebruikt. Nog zo’n circulair product. En er is veel groen toegepast, ook in de vele groenwanden.’ Over alles, maar dan ook alles is nagedacht, weet Hester. ‘Het was een intensief en vooral
uitdagend project. En als de mensen zich hier lekker voelen, zeg ik: project geslaagd.’