Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

‘Het was niet de vraag of, maar wanneer ik voor mezelf zou starten’

Als we Myrthe van den Heuvel van Nimble Arbeidsrecht bezoeken, zit ze “maar liefst” twee dagen in haar nieuwe kantoor in het splinternieuwe, gerenoveerde House Modernes in de binnenstad van Utrecht. Terwijl in de kantoorruimtes om ons heen nog druk verbouwd en ingericht wordt, spreken we Myrthe over haar stap van advocaat in loondienst, naar zelfstandig ondernemer als arbeidsrechtadvocaat. 

‘Ondernemen heeft altijd in me gezeten’, vertelt Myrthe, wanneer we haar vragen naar de beweegredenen om met Nimble Arbeidsrecht te starten. ‘Al sinds mijn studie was voor mezelf beginnen een mogelijkheid om vorm te geven aan mijn carrière als advocaat, maar ik koos ervoor om eerst vlieguren te maken en ervaring op te doen. De coronatijd heeft het proces wel versneld. Door het thuiswerken had ik meer tijd om stil te staan bij de stand van zaken, na acht jaar advocatuur. Waar word ik blij van en waar haal ik energie uit? Waar sta ik eigenlijk voor? Uiteindelijk maakte ik de balans op en ben ik begin dit jaar in het diepe gesprongen met Nimble Arbeidsrecht. Veel mensen om me heen verklaarden me voor gek, om juist in deze periode voor mezelf te starten. Ik heb dit aangegrepen om nog meer te vertrouwen op wat ik kan en dit te vertalen naar de opstart van Nimble Arbeidsrecht. Spannend was het alsnog, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad.’

‘Wanneer je groeit met, in plaats van ten koste van je omgeving, dan ben je op de goede weg’

Uit onverwachte hoek
‘Wat me blij verrast aan ondernemen is dat je contacten en reacties krijgt uit onverwachte hoek’, vertelt Myrthe. ‘Mensen die je al jaren niet hebt gesproken, sturen je een felicitatie, spreken je aan, of komen met vragen. Je hebt veel meer te maken met een gunfactor dan wanneer je in loondienst werkt. Om een voorbeeld te geven: vrienden die al jarenlang voor hun eigen bedrijf het arbeidsrecht elders regelden, vragen me nu om te komen praten met hun HR-afdeling. Hartstikke leuk. Dat is echt persoonlijke gunning, want ik doe hetzelfde werk als de afgelopen acht jaar. Andersom werkt het ook zo. Ik mag nu zelf beslissen met wie ik werk. Van het afsluiten van een abonnement, tot het samenwerken met collega’s op rechtsgebieden die Nimble Arbeidsrecht niet doet. Ook dan ben ik bezig met de vraag: wie gun ik deze opdracht in mijn netwerk? Je kunt honderden artikelen lezen over het beïnvloeden van je gunfactor, maar ik geloof dat die vooral vanuit authenticiteit komt. In de afgelopen jaren heb ik mij nooit bewust hiermee beziggehouden, maar heb ik het wel altijd leuk gevonden om mijn netwerk te onderhouden en te verbinden. Een relatie uit de brand helpen, vanuit interesse eens vragen hoe het met iemand gaat, zonder dat je daar zelf per se zelf beter van wordt.’

Nimble
Voor de naam van haar bedrijf koos Myrthe bewust niet voor haar eigen naam. ‘Ik wilde graag een naam die ook iets vertelt over hoe we werken’, vertelt ze. ‘Nimble betekent behendig. Door de ervaring die we meenemen, belichten we onze vraagstukken vanuit verschillende kanten. We kijken uiteraard naar de wet- en regelgeving, maar ook naar de menselijke maat. Zo gaan we behendig om met de vragen die op ons afkomen. Ik heb het trouwens over wij, omdat Nimble Arbeidsrecht sinds de zomer tweekoppig is. Ik ben gaan samenwerken met mijn studiemaatje Annelyn Aldenkamp. We hebben in 2011 samen de master Arbeidsrecht aan de UvA gedaan en dat klikte toen al heel goed. Toen bleek dat we allebei de advocatuur in wilden, zeiden we al dat we “ooit” samen iets wilden starten. Het contact is altijd gebleven. Uiteindelijk besloten we deze zomer de wens uit te laten komen en zo kon het gebeuren dat we na een paar maanden al met z’n tweeën zijn. Van studiegenoten, naar vriendinnen, naar compagnons! We werken elk vanuit een eigen kantoor. Annelyn vanuit Eindhoven, waar zij haar netwerk heeft, en ik vanuit Utrecht. Onderling wisselen we dagelijks kennis en dossierupdates uit en eens in de week zitten we bij elkaar op kantoor.’

Breder dan recht
De basis van Nimble Arbeidsrecht ligt – zoals de naam al doet vermoeden – in het arbeidsrecht, maar Myrthe ziet haar werk breder dan dat: ‘We richten ons naast de juridische kant ook op mediation en vitaliteit. Het zijn drie pijlers die om andere competenties vragen. Bij zaken in het arbeidsrecht heb ik de pet van advocaat op, maar als mediator ben je de neutrale partij die via gesprekstechnieken naar een gezamenlijke oplossing zoekt. Het leuke hieraan vind ik dat er zoveel mooie dingen gebeuren in die gesprekken. De partijen met wie je praat dragen zelf de oplossingen aan. Tegelijk helpt het mij om een betere advocaat te zijn, omdat je beide kanten van het verhaal meekrijgt en zo ook in het juridische werk scherp blijft. Vitaliteit vraagt nog weer andere vaardigheden. Daarbij zijn we de adviseur om bedrijven te helpen invulling te geven aan vitaliteit. En dat is iets heel anders dan een fruitmand op de lunchtafel. Het gaat over werkdruk, autonomie en sociale steun. Wanneer je groeit met, in plaats van ten koste van je omgeving, dan ben je op de goede weg. Hoewel de drie werkgebieden verschillen, zijn ze ook nauw aan elkaar verwant. Als ondernemer mag ik nu beslissen hoe deze aan elkaar te verbinden en hoe invulling te geven aan waar Nimble Arbeidsrecht voor staat. Dat is spannend en bevredigend tegelijk! Hierbij schroom ik niet om andere ondernemers om hun do’s and dont’s te vragen.’

InterviewOntwikkelingenSamenwerkingDienstverleningAdvocatuurUtrecht