Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

‘Ik wil mensen blijven verrassen met spannende wijnen’

Al na een jaar is Floor Koopmans niet meer weg te denken uit wijnwinkel Grandi Vini aan de Utrechtseweg. Met haar sprankelende persoonlijkheid en op smaakbeleving gerichte wijnadvies heeft ze al menig wijnliefhebber verrast met heerlijke flessen druivennat. En dan te bedenken dat Floor in haar nieuwe rol alleen nog de coronatijd heeft gekend. ‘Er gaat hier nog heel veel moois gebeuren.’

Even het geheugen opfrissen. Ruim een jaar geleden stelde Floor zich in OnderNamen voor aan ondernemend Amersfoort. De goedlachse sommelier vertelde over haar opmerkelijke carrièreswitch. Ze verruilde haar succesvolle carrière bij Amerikaanse multinationals in de healthcare-industrie voor de wondere wereld van wijn bij Grandi Vini. Omdat ze al lang een ‘buitengewone’ passie voor wijnen en het maken van smaakcombinaties heeft, met diverse opleidingen en cursussen in die richting achter haar naam. ‘Ik ben extreem verliefd op wijnen’, voegde ze er enthousiast aan toe.

Dat enthousiasme is ruim een jaar later alleen maar toegenomen. Floor voelt zich als een vis in het water bij Grandi Vini, de winkel die in 2019 door culinair ondernemer Bernard Tesink werd gestart. ‘Ik vind het nog leuker dan verwacht’, klinkt het vrolijk. ‘En dat komt met name door alle leuke klanten die hier komen voor wijnadvies. Ik heb fantastisch veel relaties opgebouwd en er komen nog elke dag nieuwe klanten bij. Superleuk, dat geeft me energie. Ik merk dat ze het enorm waarderen dat ze hier voor alle wijnvragen terechtkunnen: van een snelle fles tijdens de boodschappenronde tot heel uitgebreid advies over wijn-spijscombinaties. Het is maar net waar mensen behoefte aan hebben. Het moet vooral laagdrempelig zijn om hier binnen te stappen. Ik ben er voor de beginnende en gevorderde wijndrinker. Iedereen is welkom.’

‘Ik ben er voor de beginnende en gevorderde wijndrinker. Iedereen is welkom’

Opgefleurd
Dat is niet onopgemerkt gebleven. Met Floor als het gezicht van Grandi Vini hebben steeds meer mensen de weg naar de wijnwinkel weten te vinden. Als iemand dat kan beamen, is Bernard het wel. ‘Sinds de komst van Floor is de winkel helemaal opgefleurd. Ze heeft ervoor gezorgd dat ze herkenbaar voor voorbijgangers is; ze groet en kent iedereen. Het is zelfs zo dat als Floor er een keer niet is en wij in de winkel staan, we te horen krijgen: is Floor er niet? Oh, dan komen we volgende week terug. Ze is echt het gezicht van de winkel en dat doet ze heel goed. Ze kent de klanten, heeft veel wijnkennis en onthoudt alles. Als je vraagt naar die en die Viognier, weet ze precies welke fles je bedoelt.’

Floor heeft een druk eerste jaar achter de rug. ‘In periodes dat mensen niet naar restaurants kunnen, willen ze zichzelf thuis verwennen met een lekkere fles wijn. Ik vind het leuk om te merken dat veel mensen in deze tijd voor mooiere wijnen gaan en hun smaak verder willen ontwikkelen. En ze koken thuis uitgebreider. De meesten komen hier met een overzicht van gerechten voor bijpassende wijnen.’ Floor kijkt er ontzettend naar uit weer wijnen te mogen laten proeven in de winkel. ‘Wijn is een belevenis. En wat is er nou leuker dan klanten dit te laten ervaren en zo kennis te laten maken met bijvoorbeeld een nieuw wijnhuis? Maar ik proef ook wijnen met klanten om zo te bepalen of deze een toevoeging zouden kunnen zijn op het huidige assortiment.’

Spannende wijnen
De invloed van Floor is merkbaar wanneer je de sfeervolle winkel binnenstapt. Zo steekt ze haar voorliefde voor Duitse wijnen niet onder stoelen of banken. ‘Duitsland heeft meer de ruimte gekregen in ons assortiment. Ik ben helemaal weg van de wijnen die daarvandaan komen. Ze hebben een bepaalde frisheid door het koelere klimaat die spanning in de wijn brengt. Al heeft Italië als wijnland ook mijn hart gestolen. Alles wat mooi en eerlijk gemaakt is en een spannend karakter heeft, vind ik leuk om in de winkel te hebben.’

De deurbel gaat weer. Ook op deze donderdagochtend is het een komen en gaan van klanten. Floor veert op en praat zo bevlogen over de wijnen die ze aanraadt, dat je er terstond zin in krijgt – ook al moet het middaguur nog aanbreken. ‘Technische data van de wijnen ken ik, maar het gaat mij vooral om smaakbeleving. Veel geld uitgeven is niet zo moeilijk, maar juist die ene fles vinden waar je op dat moment zin in hebt, dat is de kunst. Speciale verzoeken doe ik ook graag; bijzondere jaargangen, bijzondere wijnen, wij gaan op zoek en meestal met succes en dat is zo leuk. Laatst nog heb ik voor een klant vintage port uit 1990 opgeduikeld.’

Meebewegen
Deze zomer pakt ze door. De buitenruimte aan de achterzijde krijgt een opknapbeurt, zodat daar een gezellige plek voor proeverijen ontstaat. ‘Het laatste halfjaar mochten we in de winkel niet laten proeven, maar met de zomer op komst hebben we wat in te halen. Het assortiment wil ik dynamisch houden; met de seizoenen meebewegen en nog meer verrassende vondsten presenteren. Dat geldt ook voor onze horecaklanten. Vergeet niet: een groot deel van onze omzet halen we uit de horeca. Dat heeft stilgestaan. Maar de tijd dat het weer kan breekt gelukkig weer aan.’

Spijt van de opvallende ommezwaai in haar werkzame bestaan heeft ze allerminst. ‘Ik kan me niet meer voorstellen dat ik vorig jaar nog op de OK stond… Dit is wat ik wil. Eten en wijnen zijn altijd mijn passie geweest, vooral die combinatie. Het enige wat ik mis is de natuur. Ergens in een bergdorpje een wijnwinkel met bar beginnen, dat is een verre droom. Maar voorlopig is Grandi Vini mijn plek. Er gaat hier nog heel veel moois gebeuren.’

OntwikkelingenHoreca & RecreatieRestaurant/ barCateringAmersfoort