Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

PATRICIA BOER IS EIGENAAR VAN SPREEKRECHT, BUREAU VOOR ZAKELIJKE MEDIATION & KLANKBORD VOOR ONDERNEMERS. MOTTO: NIET LULLEN MAAR POETSEN WWW.SPREEKRECHT.NL | WELKOM@SPREEKRECHT.NL

JEZELF OPLADEN

12 april 2021 | 2 minuten lezen
‘Dat c-woord kost ondernemers al maanden energie’

Energie besparen? Liever niet. Ik wil uitgeven, doorgeven en inspireren. Ook met deze column. De lat heb ik natuurlijk hoog gelegd. Welke ondernemer zal dat niet herkennen? De lat mag elke dag wel een stukje hoger, al je energie steek je in je bedrijf. En hoe graag ik het c-woord ook zou willen vermijden in mijn eerste column, het lukt me toch niet helemaal. Want wat kost dat woord ondernemers al maanden veel energie. Van de ondernemers die elke dag weer moeten knokken om het hoofd boven water te houden. Maar ook van de ondernemers bij wie het niet op kan op dit moment en samen met hun team keihard werken om de klanten tevreden te houden.

Als je start als ondernemer weet je dat het alle kanten op kan gaan: van uitermate succesvol tot aan de rand van de afgrond. In mijn ondernemerscarrière heb ik de beide kanten ervaren. Toen was het de hypothekencrisis die ons bedrijf op het randje van de afgrond bracht.

Maar we bleven geloven in ons bedrijf. Met een niet-lullen-maar-poetsen- mentaliteit en een rotsvast vertrouwen in elkaar dat we dit te boven zouden komen.

De jaren daarna denderden we door. Na verloop van tijd konden we zelfs eerder ontslagen medewerkers weer aannemen. Uiteindelijk hebben we in 2019 ons bedrijf verkocht. We hebben het gered, maar wat kostte dat een enorme hoeveelheid energie.

Als ik daar nu op terugkijk, had ik toch wat dingen anders moeten en willen doen. Een van die dingen was beter letten op mijn eigen energie. Zorgen dat ik niet alleen mijn telefoon en auto oplaad maar ook mezelf. Want in de waan van de dag en het heetst van de strijd, is dat hetgeen we als ondernemers nogal eens vergeten, onszelf! Klanten, medewerkers, de dienstverlening, 24 uur per dag, zeven dagen in de week sta je aan. En ook al ben je vrij, het bedrijf is er altijd. Lessons learned, nu doe ik het anders.

Naast SpreekRecht besteed ik meer aandacht aan familie en vrienden, aan koken, neem ik de tijd om een stuk te wandelen, gun ik mezelf uren lang bingewatchen op Netflix, een boek lezen, lekker een wijntje drinken en dromen van een terras en een heerlijke vakantie. Ik voel de energie opladen en stromen. Ik bespaar nog steeds niet, maar wat ik niet meer vergeet is mezelf ook regelmatig op te laden. Alleen dan kun je uitgeven, doorgeven en inspireren!

DienstverleningWoerden