Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

KLAAR VOOR VERDERE TOEKOMST OP HARMELENSE GROND

Ze zitten al achttien jaar in de hoek van Putkop in Harmelen: Bemmel Container Service. Een vertrouwd gezicht in het ondernemerslandschap van het Groene Hart. Eigenaar Marcel Leliveld vertelt hoe zijn bedrijf met de tijd meegaat.

‘Ik ben er trots op dat we als relatief kleine speler goed meekomen in de markt’

Voor de mensen die jou nog niet kennen, kun je jezelf en je bedrijf voorstellen?
‘Ik ben Marcel Leliveld, ondernemer in Harmelen en eigenaar van Bemmel Container Serivce. Ik heb dit bedrijf in 1996 van mijn schoonvader overgenomen. We verhuren afvalcontainers in allerlei vormen en maten en be- en verwerken het afval dat we ophalen. Daarnaast hebben we een grondhandel in zand, grind en grond en doen we puinrecycling – zowel in Harmelen als in Montfoort. We hebben een sterke regionale functie; ons werk verspreidt zich tot een gebied van zo’n 35 kilometer buiten Harmelen.’

Hoe zou jij jezelf als ondernemer omschrijven?
‘Ik stel mezelf ten dienste van de economie, dat moet niet andersom zijn. Het is niet zo dat ik vind dat we per se moeten groeien, het komt zoals het komt. Als de economie minder wordt, moeten we kunnen terugschakelen en omgekeerd. We stuwen op in de vaart der volkeren. Ik ben tevreden zoals het nu gaat, want ik weet dat die biefstuk niet lekkerder gaat smaken van meer omzet. Ik kijk veel meer naar de lange termijn, waar staan we over vijf jaar? We zijn een familiebedrijf en hier werken veel mensen uit de buurt, daar voel ik me verantwoordelijk voor.’

Waar ben je trots op?
‘In 1996, vlak voordat ik het bedrijf overnam, hadden we twee man personeel in dienst en drie vrachtwagens. Nu hebben we 25 medewerkers en veertien vrachtwagens, plus diverse kranen en sjovels. Het is ook mooi om te zien welke vlucht afval heeft genomen op circulair gebied. Alle afvalstromen moeten apart verwerkt worden. Dat is nodig, anders gaat moeder aarde het nooit oneindig trekken. Je moet daar constant op anticiperen, anders verlies je in deze branche snel je bestaansrecht. Ik ben er wel trots op dat wij als relatief kleine speler goed mee kunnen komen en nog altijd heel flexibel zijn. Je zult bij ons nooit zien dat we iets afspreken en dan pas drie dagen later komen.’

Denk je soms al aan stoppen met ondernemen?
‘Ik kan voorlopig nog wel even door, maar inmiddels doe ik dat met de wetenschap dat één van mijn zonen – twee van de drie zijn hier werkzaam – het bedrijf over wil nemen. Dat is een fijne gedachte. Waar ik me de komende jaren nog mee bezig ga houden is de eventuele uitbreiding van ons bedrijf, onder andere op de nieuwe industriegrond die hier in Harmelen komt. We zitten nu achttien jaar op deze plek en nog op drie andere locaties. Het is ondertussen wel nodig om meer ruimte te krijgen, we zijn écht te klein behuisd.’

InterviewIndustrieAfvalWoerden