Lef tonen

Quote_teken_links

‘Doe het vanaf vandaag
anders dan gisteren’

Jacques

Jacques de Koning; geïnspireerd om in oplossingen te denken
en dat doe ik dagelijks in de vastgoedsector!
jacquesdekoning@dekoningwonen.nl
0348488000

Dit nummer van Ondernamen gaat over “bouwen”. De kranten staan er vol van. Er wordt, als je zo leest, veel te weinig gebouwd. Ja, er is zelfs behoefte aan een miljoen nieuwe woningen. Stel: een gemiddeld huis heeft een footprint van tachtig vierkante meter, dan is dat gelijk aan 16.000 voetbalvelden. Nu bouwen wij steeds meer woningen als appartement, dus het kan zomaar zo zijn dat het met de helft (8.000 voetbalvelden) uit kan. Al met al geen kleinigheid.

Steden bouwen, het moet echt anders. Vanaf vandaag al! Misschien duurt het nog vijf of tien jaar, maar straks rijden wij in auto’s zonder bestuurder. Parkeerplaatsen in het centrum gaan vervangen worden door een mooi park of extra woningen en parkeren gebeurt buiten het centrum. Gebouwen die wij nu bouwen staan er vijftig of meer dan honderd jaar. Alleen auto’s hoeven straks niet meer worden geparkeerd langs de weg, of in elk geval veel minder. De parkeergarages komen straks echt leeg te staan. Die betonklossen ga je vandaag niet meer volgens de maat van gisteren bouwen. Natuurlijk zijn er criticasters op deze manier van denken en zijn er nog open vraagstukken, maar het is ook wel makkelijk, een vorm van luiheid om door te gaan zoals wij het al jaren doen. Hoewel de auto nu niet is weg te denken, moeten we nadenken over hoe het straks zonder auto’s is. Denk eens aan het toenemende gebruik van de elektrische fiets of scooter. Toon lef, laat zien dat het anders wordt en anticipeer hier op. Dat zal ons inwoners van Woerden en de stad er straks een stuk leuker op maken.

Bestuurders hebben hierin een verantwoordelijkheid. Wees visionair, werk tijdig samen met hogescholen en bedrijfsleven en doe het vanaf vandaag anders dan gisteren. Laten we dan ook direct de straatverlichting combineren met zonnecellen en de e-auto aansluiten op een e-ringleiding. In de nacht laadt de accu op, maar is er een evenement of is er op een bepaald moment snel en veel stroom nodig, dan kunnen al die accu’s van auto’s de snelle piekvraag opvangen.

Snellerpoort en Middelland: op deze plekken moet het de komende jaren gebeuren als het gaat om woningbouw. Ik schat in veel hoogbouw en dus appartementen. Dichtbij het NS-station. Toch twijfel ik aan het visionaire denken binnen Woerden en het ontbreken van lef. Waar gaan wij namelijk straks al die auto’s parkeren? Dat vraagt om een revolutie in denken en handelen. Als de Westelijke Randweg er toch moet komen, trek deze dan maar in een keer door naar de Zuidelijke Randweg. Bouw bij Molenvliet een tweede NS-station en een groot transferium; voor al die zelfparkerende auto’s. Is dat een stap te ver? Valt mee. Wanneer wij de komende vijf tot tien jaar in Snellerpoort en Middelland een mobiliteitshub bouwen met daar elektrische deelauto’s, fietsen en scooters in combinatie met -tijdelijk- een snelle busverbinding naar het transferium, dan zijn wij er al. Dat geeft veel rust in de straat met (steeds) minder auto’s en meer groen. En meer plek voor woningen. Wie de schop in de grond steekt voor een transferium, bouwt aan de toekomst van Woerden. Lef dat moet je hebben en tonen, je moet geloven in je passie voor een mooie stad. Alleen dan worden dromen werkelijkheid!