fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

KLAAS

Klaas Verschuure (1973) is sinds 2018 wethouder voor onder andere Economische Zaken in Utrecht. Hij heeft de afgelopen tijd zijn handen vol gehad aan de economische gevolgen van het coronavirus.
@KlaasVerschuure

Lichtpuntjes

10 december 2020 | 3 minuten lezen

Eerder dit jaar schetste ik tijdens een raadsdebat het beeld dat door de coronacrisis in Utrecht zo’n 10.000 banen op de tocht zouden komen te staan. We zijn inmiddels een paar maanden verder. Op basis van onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) zien we een stijging van de werkloosheid naar 8,4 procent. Voor Utrecht betekent dit, dat meer dan 10.000 mensen hun baan hebben verloren. We tellen inmiddels ruim 9.900 bijstandsuitkeringen. Daarnaast ontvangen 2.300 zzp’ers ondersteuning van de gemeente in hun levensonderhoud via de TOZO-regeling. Als we het over de impact hebben van corona op onze economie, dan zien we dat onder onze ogen gebeuren. Het zijn geen opbeurende cijfers, en dit is pas het begin van een lange weg.

De impact van corona op ondernemers en de Utrechtse economie is gigantisch. Als we het over ‘impact’ hebben dan heeft dat vaak een negatieve connotatie. Laten we eens zoeken naar wat lichtpuntjes, in deze toch al donkere tijden.

‘Fietsbezorgers namen het Utrechtse straatbeeld over’

Allereerst zien horeca-ondernemers in onze stad zich gesteund door de Utrechters. Gedurende de coronaperiode hebben inwoners op allerlei manieren geprobeerd om lokale ondernemers te steunen. Toen de horeca haar deuren moest sluiten en restaurants overstapten op afhaal- en bezorgservices, werd daar massaal gebruik van gemaakt. In de vroege avonden namen de fietsbezorgers het Utrechtse straatbeeld over. En toen de horeca weer (even) open mocht, maakten Utrechters gretig gebruik van de tijdelijk verruimde terrassen.

Ook andere sectoren zagen we in Utrecht opbloeien: zo zagen bloemisten, tuincentra en doe-het-zelf-winkels hun omzet stijgen. Velen lieten een bloemetje bezorgen bij een oude tante in het verpleeghuis, anderen grepen hun kans om de tuin eens grondig aan te pakken of deden in huis allerlei klusjes.

Net als heel Nederland, ontdekte iedereen het thuiswerken of het thuis volgen van onderwijs. Daardoor steeg de vraag naar computers, laptops, verlengsnoeren, versterkers voor internetverbindingen en allerhande technische apparatuur. Winkels met dergelijke producten, deden goede zaken.

Dus ja, er zijn sectoren en ondernemers die wat pluspuntjes zagen in deze tijd. Hoewel ik van nature optimistisch ben ingesteld, blijven vooral de sombere cijfers in mijn achterhoofd hangen. Want achter die harde cijfers gaan mensen schuil, en hun partners en gezinnen.

Ik wens jullie allen goede feestdagen toe en een veilig en gezond 2021. En zorg goed voor elkaar!

DienstverleningUtrecht