fbpx
Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Max Brandt

PIKE UITTENBOGAARD, GEBOREN EN GETOGEN EN MIDDEN IN HET BRUISENDE WOERDEN. PIKE@POMPIER.NL

'Maar de horeca-ondernemer krijgt toch steun?'

20 december 2021 | 2 minuten lezen

Momenteel (tot 17:00uur open) voelt het alsof we een Formule 1-race rijden met gele vlaggen; we mogen niet vol gas. De frustratie bij horecaondernemers neemt steeds verder toe, mede omdat veel mensen denken dat de steunmaatregelen voldoende zijn.  

Het gemiddelde ondernemersinkomen in de horeca ligt rond het salaris van “Jan Modaal” en de steunmaatregelen voorzien niet in het verlies aan inkomen.

De “steun” bestaat uit een loonsteun voor je werknemers, NOW. Deze bedraagt maximaal ongeveer 65 procent, als de onderneming honderd procent omzetverlies heeft. Er moet dus minimaal 35 procent van de salarissen zelf betaald woerden. 

Dan is er nog de TVL: dit is de geschatte compensatie voor de “vaste lasten” van een onderneming. Tenzij je afspraken hebt kunnen maken met bijvoorbeeld de verhuurder of met de gemeente die een deel van de belastingen kwijtscheldt, verander je eigenlijk in een soort doorgeefluik van gelden. 

Iedereen die maandelijks geld van een onderneming krijgt, kan daar min of meer op blijven rekenen door de staatssteun van de afgelopen twintig maanden. 

‘Ik kan niet wachten tot we weer vol gas kunnen racen’

Dit kwartaal gaat dat alleen een uitdaging worden voor veel bedrijven. Het omzetverlies wordt per kwartaal vastgesteld voor de staatssteun. Het huidige kwartaal heeft echter al twee maanden met omzet gehad, waardoor voor sommige bedrijven het minimale omzetverlies onder de dertig procent zakt en dan krijg je…Niks.

Als je 40.000 euro omzetverlies hebt en als dat 29 procent omzetverlies is in het vierde kwartaal, dan krijg je geen TVL, maar is het 31 procent van het vierde kwartaal dan krijg je 10.000 euro TVL. Veel ondernemers moeten dus heel goed rekenen in deze feestmaand, want te veel omzet kan veel kosten…

Ondertussen leven veel ondernemers al twintig maanden van hun spaargeld en de achtergestelde belastingen… Dit laatste gaat nog een echo krijgen als deze belastingschuld moet worden terugbetaald. Het opheffen van de maatregelen betekent niet direct dat de gevolgen voorbij zijn, maar wel dat we weer kunnen beginnen met het herstel.

Dat laatste hebben we deze zomer natuurlijk ook laten zien en dat geeft me veel vertrouwen in de toekomst. Iedereen is natuurlijk in groten getale teruggekomen en er is een hernieuwde waardering voor de horeca gekomen. En voor mij persoonlijk geldt, dat we gelukkig altijd zuinig zijn geweest, meedenkende leveranciers hebben, top personeel en geweldige gasten waardoor we deze crisis zeker gaan overleven. Ik kan dan ook niet wachten tot het zomer is en we weer vol gas kunnen racen.

Horeca & RecreatieRestaurant/ barWoerden