Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Johan Pouw, directeur van Pouw Vervoer, is een goedlachse rasondernemer met een neusje voor kansen. Hij houdt van uitdagingen en het combineren van krachten én van teamwork. Actief in horeca, personenvervoer en ontwikkeling van onroerend goed.
johan@pouwvervoer.nl | 0306868306

Mentaliteit

12 oktober 2021 | 2 minuten lezen

Dat is een mooi woord waar je veel onder kan hangen. Maar het is wel bepalend in bijna alles wat we doen. Alleen al het woord “u” tegen iemand zeggen, of het oprapen van een verdwaalde koffiebeker bij het bedrijf zegt iets over mentaliteit. Niemand buitensluiten (hot nu met corona) heeft ook deels met mentaliteit te maken. Het lijkt natuurlijk nergens op wat we nu in Nederland aan het doen zijn. Maar goed, dat is voor een andere keer.

Een wedstijd win je vaak op mentaliteit. Of het nu voetbal is, drie weken fietsen met de Tour de France, een andere sport of een wedstrijd op de werkvloer, het is pas verloren als het eindsignaal klinkt. Alleen door door te gaan waar anderen stoppen, kom je bovenaan te staan. Dat maken ook veel ondernemers mee. Ze doen waar ze goed in zijn en gaan zelfs op de dagen dat het even niet lukt, door. Met alleen geloof kom je er niet. 

Maar als mentaliteit zo belangrijk is, hoe kan je dit beïnvloeden? Je zou het liefst willen dat iedereen in je bedrijf de juiste mentaliteit heeft. Zelf probeer ik het voorbeeld te geven door inderdaad die koffiebeker op te rapen op het parkeerterrein, maar ook door onder andere daarover het gesprek aan te gaan met de mensen in mijn bedrijf. Alles overal neergooien hoeft niet. We zouden de wereld een stuk schoner kunnen houden als het lukt de mentaliteit van menigeen te veranderen. Met elkaar en voor elkaar laten zien dat we er zijn en de goede dingen doen. Het is niet de sleutel van alles maar het werkt wel.

‘Als mentaliteit zo belangrijk is, hoe kun je dit dan beinvloeden?’

Je kinderen, dat is ook zoiets. Zeker in de puberteit gebeuren er dingen die het leven in huis kunnen beïnvloeden. Heb je net een drukke dag gehad waarbij niet alles op rolletjes liep, rij je vermoeid de hoek om en de oprit op, staan er zoveel fietsen in de weg dat je je auto niet eens neer kunt zetten. De schooltassen zijn bij de deur gedropt zodat je alleen met een hink stap sprong binnen kunt komen. Ze hangen achter de computer terwijl er nog huiswerk gemaakt moet worden. Je zegt er iets van en krijgt wat gemompel terug. Pfff. Kon ik die mentaliteit soms maar even veranderen.

Transport & AutobrancheTransportLekstroom