Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Ellen (Vandeberg Advocatuur B.V.) is een ondernemende, pragmatische, duidelijke en meedenkende advocaat ondernemingsrecht.

ellen@vandebergadvocatuur.nl

0655775673

Metamorfose

24 juni 2022 | 2 minuten lezen

Nieuwgierig als ik ben, maar ook om mijzelf scherp te houden op de gang van zaken binnen mijn eigen onderneming, vraag ik zo’n beetje iedere ondernemer die ik tegenkom hoe het (écht) gaat. Uit de antwoorden op deze vraag leid ik af dat je ondernemers grofweg in drie categorieën kunt indelen. 

Categorie 1 zijn de toppers. Dat zijn de ondernemers waar het altijd goed gaat, die altijd drukdrukdruk zijn, veel werk hebben en nooit gedoe. Inmiddels heb ik wel ondervonden dat het niet altijd druk is, niet elke offerte valt en mijn klanten niet altijd op tijd betalen, om maar iets te noemen. De toppers staan ook gelijk met hun adviezen klaar. Hoewel vast goed bedoeld, heb ik er vaak net niets aan, aangezien mijn manier van zakendoen afwijkt van die van de toppers.

Categorie 2 zijn de zoekers. Dat zijn de ondernemers die events of netwerken bijwonen die ondernemers helpen groeien. Een advocaat-co-ondernemer wilde hierover wel eens iets meer weten en nodigde mij uit om deel te nemen aan zo’n event. De prijs voor deelname was niet gering, dus mijn verwachtingen waren dan ook hooggespannen. De andere aanwezigen bleken voornamelijk jonge, hippe, creatieve ondernemers, we voelden ons gelijk thuis. Enthousiast stak de spreker van wal. In plaats van oldskool op een stoel te gaan zitten werd het publiek verzocht om om de spreker heen te komen staan. Vervolgens werden we overladen met tips voor ondernemers. Heerlijk! Dat was waarvoor we waren gekomen! Maar in plaats van geïnspireerd te raken werd de ene na de andere open deur ingetrapt. Leren delegeren, jezelf niet te serieus nemen, tijd voor jezelf vrijmaken. Een ervaring rijker en een illusie armer keerden collega-ondernemers en ik huiswaarts.

‘Een ervaring rijker en een illusie armer keerden collega-ondernemers en ik huiswaarts’

Naast de toppers en de zoekers is er ook nog categorie 3: de groep ondernemers die op een open en eerlijke manier kennis en ervaringen over het ondernemen deelt. Die de leuke maar ook minder leuke zaken bespreken. En waar mogelijk probeert verbinding met andere ondernemers tot stand te brengen. Dat is de categorie die mij aanspreekt. Het is superleuk en leerzaam om je ervaringen als ondernemer te delen met andere ondernemers. Of dat nu advocaten zijn of niet.

Zo vind ik het ook leuk om mijn ervaringen over het starten van een advocatenkantoor met andere advocaten die voor zichzelf willen beginnen, te delen. Elke keer dat ik zo’n gesprek voer, raak ik weer enthousiast en ben ik blij dat ik ondernemer ben!

Tot welke groep behoor jij?

DienstverleningAdvocatuurUtrecht