Millennials

Quote_teken_links

‘Als het niet zou verbeteren, dan zouden we allemaal nog in berenvelletjes rondlopen’

pike

Pike Uittenbogaard, geboren, getogen en middenin het bruisende Woerden. pike@pompier.nl

Bij de Pompier werken veel millennials. Volgens sommigen de verwende generatie. De generatie die veel van hun ouders krijgt en dat ook heel vanzelfsprekend vindt. Oudere generaties maken zich dan ook druk over de werkethiek en de moraal van deze generatie, maar dat is al eeuwen zo, denk ik. De grap is natuurlijk wel dat ondanks de claim dat vroeger alles beter was, de jongere generaties de oudere altijd maar weer overklassen, want door de bank genomen wordt alles langzaamaan steeds beter, toch? Als het niet zou verbeteren, dan zouden we allemaal nog in berenvelletjes rondlopen.

Het is wel zo, dat iedere generatie specifieke karaktertrekjes heeft. Maar horen die zogenaamde specifieke karaktertrekjes alleen bij één generatie of bij de hele samenleving?

Tegenwoordig zie ik ouders die net zo druk zijn met hoe hun leven wordt beoordeeld op Facebook of Instagram als hun kinderen. De druk voor ouders en kinderen om allemaal een perfect leven op sociale media te hebben geeft weleens mooie excessen.

Zo is er niet zo lang geleden een meisje van negentien komen solliciteren, omdat ze van haar (gescheiden) ouders een zomerbaantje moest nemen. Het ‘perfecte-ouders-zijn’, ondanks de scheiding, dicteerde dat dochterlief een zomerbaantje moest hebben. Superlieve meid, ze zou ook zeker zijn aangenomen, maar ze vertelde dat ze in de zomervakantie wel twee weken met haar vader op vakantie ging, om dan slechts een week terug in Woerden te zijn, want daarna ging ze twee weken met haar moeder en tante naar Frankrijk en als klap op de vuurpijl vertelde ze, dat ze met vriendinnen aan het kijken was of ze nog een weekje naar Rimini konden gaan om te feesten. Na de zomervakantie had ze geen tijd voor een bijbaantje, want ze zat nog op school en deed zowel aan hockey als aan paardrijden en daar ging veel tijd in zitten. Het perfecte leven, maar helaas, geen tijd voor een baantje.

Dat millennials veel krijgen van hun ouders is wel duidelijk, maar dat de ouders van millennials veel geven mag ook gezegd worden. Hoe zouden de millennials straks zijn als zij zelf moeten gaan opvoeden? Iedere nieuwe generatie ouders wil tenslotte een kritische noot met de eigen ouders kraken door middel van de opvoeding. Zouden ze hun kroost dan op minder buitenschoolse activiteiten doen? Moeten de kinderen van de millennials zonder weerwoord en uitleg accepteren dat vader en moeder altijd gelijk hebben? Wellicht vinden de millennials straks wel dat hun kroost niet te veel naar een schermpje mag staren, want daardoor verlies je wat van je sociale vaardigheden. Z

elf vind ik millennials een leuke, zelfbewuste generatie die ons voor nieuwe uitdagingen stelt, waardoor we scherper en beter worden.