De coronamaatregelen zijn heftig voor de horeca. Wat kunnen jullie hierin betekenen?
Simone: ‘Samen met de gemeente zoeken we naar mogelijkheden die we ondernemers binnen de geldende maatregelen kunnen bieden.’ Zo werd er al snel een vrijstelling geregeld voor de precariobelasting voor terrassen. Volgens Peter een voorbeeld dat de gemeente niet alleen fungeert als klankbord, maar ook praktisch is. Leendert vult aan dat ondernemers ook ruimte krijgen om buiten de bestaande kaders naar omzetmogelijkheden te zoeken, bijvoorbeeld door afhaalmogelijkheden, het vergroten van terrassen of het wijzigen van de bedrijfsvorm. ‘We moeten wel rekeninghouden met de omgeving. Het blijft maatwerk en vraagt meer overleg en creativiteit van beide kanten.’ Creativiteit is ondernemers eigen, vindt Simone. ‘Maar ook de gemeente is “ondernemender” geworden,’ stelt Peter. Volgens Simone waardeert de horeca dit. ‘Het meedenken wordt als zeer prettig ervaren.’
Staan de contacten op een laag pitje nu de horeca grotendeels dicht is?
Leendert: ‘Nee, ook nu zijn er vragen. De horeca is breder dan alleen de standaard cafés en restaurants.’ Simone stelt dat juist nú met de horeca vooruit wordt gekeken. ‘We bespreken bijvoorbeeld het terrassenbeleid en eventuele precariovrijstelling voor 2021.’
De gemeente heeft ook een rol in handhaving. Staat dat een goed contact niet in de weg?
Simone: ‘Dit ligt wel gevoelig. De horeca heeft het gevoel dat handhaving alleen bij hen controleert, terwijl er bij bijvoorbeeld thuisfeestjes veel makkelijker besmettingen plaatsvinden.’ Leendert: ‘Wij begrijpen deze beeldvorming. Er wordt op andere plaatsen echter ook intensief gehandhaafd, alleen krijgt dat minder aandacht. Ook dit bespreken we met KHN.’
Horecaondernemers met vragen kunnen bellen met 14 0348 of mailen via gemeentehuis@woerden.nl. Zo nodig worden zij dan in contact gebracht met Leendert of Peter. Vragen kunnen ook via Simone gesteld worden (s.vanlaar@khn.nl). Kijk ook op www.khn.nl.