Next Generation

Quote_teken_links

‘Mensen die geweldig functioneerden in de pioniersfase van een bedrijf, zijn niet per definitie de mensen waarmee je de volgende periode in kunt’

Ruud

Ruud Muis is getrouwd met Etske, heeft drie kinderen en woont met veel plezier in Langbroek.
r.muis@aegirmarine.com | 0343432509

De fase van start-up hebben wij als bedrijf al wel ver achter ons gelaten. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat de vraag naar een next generation niet meer gesteld wordt, maar wel op een andere manier. Een jaar of vijf geleden werden we totaal overvallen door het vertrek van een trouwe en strategisch belangrijke medewerker. We waren er ten onrechte vanuit gegaan dat hij een vast onderdeel van onze organisatie was. Maar hij wilde buiten ons bedrijf gaan kijken om zich verder te ontwikkelen. Een volledig logische en ook goede stap, als ik er nu op terugkijk. Het echte grote probleem was dat we geen enkele logische vervanger binnen ons team konden aanwijzen. En van buiten? Moeilijk te vinden en altijd met een noodzakelijk extra traject om de bedrijfs- en marktspecifieke kennis te ontwikkelen. Het heeft ons meer dan een jaar gekost om de functie weer acceptabel bezet te krijgen.

Dit incident heeft ons wel aan het denken gezet. Waar zitten nog meer mensen die van groot strategisch belang zijn? Waar zitten de talenten? En welke ontwikkelingsmogelijkheden geven we onze collega’s? Het bleek dat we niet alleen een organisatorische uitdaging hadden, maar ook een ernstige behoefte aan een kwaliteitsimpuls. Te lang waren we blijven hangen in loyaliteit naar mensen die ons de eerste tien jaar hebben helpen ontwikkelen. Mensen die geweldig functioneerden in de pioniersfase van een bedrijf, zijn niet per definitie de mensen waarmee je de volgende periode in kunt. Dat wil niet zeggen dat het geen goede mannen of vrouwen zijn, maar alleen dat de match er niet meer is met wat er nu gevraagd wordt. Daarnaast zijn we in de groeispurt nog wel eens in zee gegaan met mensen waarbij je je achteraf kunt afvragen of dat heel erg doordacht gebeurd is.

Tijd dus voor een strategiewijziging in het personeelsbeleid. Niet altijd makkelijk, wel noodzakelijk. Inmiddels durf ik te zeggen dat we de zaken een stuk beter voor elkaar hebben. Mensen die op een goede manier naar een andere werkgever zijn begeleid, gewoon omdat ze daar beter functioneren en gelukkiger zijn. En we hebben mensen binnengehaald die in deze fase duidelijke meerwaarde hebben. Een systeem voor het herkennen en ontwikkelen van talenten voor de toekomst begint ook steeds meer vorm te krijgen. En we hebben voor elke kritische functie een back-up aangewezen die de zaak over kan nemen als de nood aan de man komt. De next generation staat. Maar daar hadden we wel een wake-up call voor nodig. Een wake-up call van een collega die een aantal jaren is weggeweest, maar inmiddels zijn ervaring weer bij ons inzet!