Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Nieuw pand met dank aan lokale partners

Het nieuwe onderkomen van Verhart Groen is iets om trots op te zijn. Aan het Heeswijk verrees een toekomstbestendige loods die zowel voor het personeel als het talloze materieel een flinke vooruitgang is. En extra trots is Peter Verhart op de realisatie in samenwerking met verschillende lokale partners.

Alsof ze samen aan een tafeltje in de kroeg zitten. Zo is de stemming deze middag onder de vier mannen die zijn verzameld in het kantoor van Verhart Groen. In wat ooit de bedrijfswoning was, vertellen zij samen met opdrachtgever Peter Verhart over het nieuwe onderkomen dat zij gebouwd hebben voor het Montfoortse bedrijf. ‘De onderneming werd in 1961 opgericht als een loon- en sproeibedrijf en nu, ruim zestig jaar later, verlaten we deze plek met nog altijd dezelfde kerncompetities als toen het werd opgericht door mijn vader’, vertelt Peter. Schuilt daar enige weemoed in? ‘Het gaat me wel aan het hart, maar ik heb geen moeite met de verhuizing. We gaan er namelijk wel op vooruit.’ Zijn tafelgenoten knikken instemmend. Het zijn Sander de Wit van De Wit Bouw uit IJsselstein, Peter van Schaik van Van Schaik Grondverzet uit Harmelen en Nicky Wijman van het Montfoortse Van den Pol Elektrotechniek. Allemaal hadden ze hun eigen inbreng, net als Paul Leliveld van het Oudewaterse installatiebedrijf Francken en Vermeij.

Dezelfde taal

De goede onderlinge sfeer, zo vertellen zij, is tekenend voor hun samenwerking. ‘Er is niks lekkerder dan lokaal samenwerken. Je spreekt dezelfde taal en kent elkaar. Dan gaat het bijna vanzelf’, vertelt Sander de Wit. Peter van Schaik vult hem aan: ‘Doordat we ook steeds met dezelfde mensen contact hadden, kwamen we snel tot oplossingen. We konden onderling goed met elkaar sparren.’ Het onderlinge vertrouwen was groot, zo vult Peter Verhart aan. ‘Als een project als een wedstrijd begint, wordt het altijd lastig. Je moet onderling vertrouwen hebben om niet in een verkeerd spel te eindigen. We hebben in totaal acht bouwvergaderingen gehad. Dat is niet abnormaal veel.’

Aan de verhuizing van Verhart Groen naar de nieuwe locatie ging wel een voorbereiding van jaren vooraf. Al in 2012 werden de eerste plannen gesmeed. ‘Normaal bouwen we wel iets sneller’, grapt Sander. Papierwerk zorgde voor uitstel, maar in 2019 kon het echte werk dan eindelijk beginnen. ‘De plannen en inzichten uit 2012 zijn sindsdien, binnen de mogelijkheden van de vergunning, opgevijzeld naar de eisen van deze tijd. Want in zeven jaar tijd is zó veel veranderd, dat eigenlijk sprake is van een compleet andere wereld. Eigenlijk is er niets meer over van het oude plan, behalve de buitenkant.’

‘Er is niks lekkerder dan lokaal samenwerken. Je spreekt dezelfde taal en kent elkaar. Dan gaat het bijna vanzelf’

Toekomst

Het nieuwe onderkomen is gebouwd volgens de modernste eisen en daardoor ook toekomstbestendig. ‘Er is gekeken naar hoe we Verhart kunnen helpen om ook in de toekomst aanbestedingen te winnen’, vertelt Nicky. ‘Naar wat er nu mogelijk is, hebben we het maximale eruit gehaald. In de toekomst wordt steeds meer de stap gemaakt naar elektrische apparatuur en ook daar is op ingespeeld. Er is rekening gehouden met het opladen van elektrische apparatuur, maar ook met laadstations voor auto’s van klanten. Er liggen 430 zonnepanelen op het dak, maar er staan ook windwokkels waar energie mee wordt opgewekt.’

Wie straks op bezoek komt bij Verhart Groen, rijdt over het straatwerk dat Van Schaik Grondwerken realiseerde. Een biljartlaken noemt Peter van Schaik het met een knipoog. Maar het meeste van zijn werk ligt onder het maaiveld. ‘We zijn begonnen met de sloop van oude panden. We moesten daar asbest saneren. Ook hebben we het puin op de locatie gebroken, om het zo duurzaam mogelijk her te gebruiken. We hebben riolering aangebracht voor hemelwater- en vuilwaterafvoer en er zit een paar kilometer aan pvc in de grond voor de kabels.’

Een grondgebonden warmtepomp, waarvoor vier lussen 143 diep in de grond zijn geboord, zorgt voor de verwarming. En voor koeling op warme zomerdagen. In het gasloze pand is ook een warmteterugwinsysteem geplaatst. ‘Door de goede samenwerking met regionale partners was dit een leuk project. Zo zouden alle projecten wel mogen zijn’, vertelt Paul Leliveld.

Zelfvoorzienend

Ook op toekomstige ontwikkelingen is ingespeeld. Aangezien het streven is om zelfvoorzienend te blijven, wordt er ook al gefilosofeerd over accu’s om opgewekte energie in op te kunnen slaan. Nicky: ‘Die techniek is volop in ontwikkeling. Maar het is belangrijk om eerst data in te winnen over het huidige gebruik. Wel is alles klaar om zulke nieuwe technieken later te implementeren.’

Peter Verhart hoort het allemaal goedkeurend aan. Hij staat te trappelen om met zijn bedrijf het werk straks vanuit het nieuwe onderkomen te kunnen verrichten. Er is 30 tot 35 procent meer ruimte dan op de oude locatie aan het IJsselveld. ‘De faciliteiten gaan er flink op vooruit voor alle medewerkers. Het wisselen van de machines, alles op één plek beschikbaar, makkelijk rond kunnen rijden. Nu is het passen en meten. Straks kunnen we vanaf drie zijdes tanken, terwijl we nu nog in de rij staan. Aan het einde van de dag is dat vaak het leukste moment, als iedereen vertelt wat ze hebben meegemaakt.’

VerhuizingBouw & VastgoedAannemersbedrijfLopikerwaard