nieuwe generatie medewerkers

Quote_teken_links

‘Als de docenten eens stage zouden komen lopen…’

Ardo

Via deze blog houden we jullie op de hoogte van de laatste technologische ontwikkelingen binnen onze branche, zodat jullie op een steeds innovatievere en persoonlijkere manier op afstand met elkaar kunnen communiceren. ardo.hoogeveen@clickon.nl 0882542566

Next generation, dat onderwerp kan je heel breed zien natuurlijk. Voor ons betekent het de nieuwe generatie medewerkers; net van school of stagiaires. Deze groep is ons niet vreemd, want we werken al best lang met stagiaires en bbl’ers. Per jaar hebben wij zeker een half jaar lang twee studenten bij ons werken. Wijzelf kregen vroeger ook de kans om op die manier werkervaring op te doen. Daarom willen ook wij op onze beurt ruimte maken voor aanstormend talent. Voor ons vakgebied betekent dit dat informatica- en ict-studenten hier stagelopen of werkend leren.

Wij hebben ontdekt dat de praktijk voor studenten vaak heel anders is dan ze verwachten. Als studenten hier voor het eerst binnenwandelen, zijn ze verbaasd over hoe het er hier aan toe gaat. Zo zijn wij bij ClickOn behoorlijk amicaal; tegen elkaar, tegen klanten en tegen hen. Het mag allemaal wel wat losser. Wie zie je nu nog met een stropdas? En wie werkt er nog van negen tot vijf? Oké, dat zijn nog steeds meer mensen dan volgens ons nodig is, maar de toon is inmiddels wel gezet. Studenten zijn trouwens vaak al heel flexibel. Ze hebben leren werken met wisselende tijden en halen gerust een nachtje door. Die flexibiliteit wordt er helaas vaak al heel snel weer uitgeramd zodra ze bij hun eerste werkgever binnenwandelen. Zonde, vind ik. Juist door werknemers meer vrijheid te geven, in hun werktijden en -plekken (thuis of op kantoor), worden ze productiever. Nog iets waar de studenten die hier komen werken tegenaanlopen, is dat de opleiding niet helemaal blijkt aan te sluiten op de praktijk. De ontwikkelingen in ons vakgebied gaan enorm snel, maar het duurt gemiddeld drie jaar om een opleiding te schrijven en beschikbaar te maken voor leerlingen, heb ik mij laten vertellen. Zo krijgen wij hier studenten die hebben leren werken met Windows 8, terwijl in de praktijk iedereen met Windows 10 werkt, om maar een eenvoudig voorbeeld te noemen. Reden hiervan is deels de wil en capaciteit van de uitgever, en natuurlijk onze overheid. De overheid moet examennormeringen aanpassen wil een opleidingsinstituut er iets mee kunnen. Dit proces verloopt te langzaam om mee te kunnen gaan in de snelheid van het bedrijfsleven.

Ik vind het kwalijk dat de op school opgedane kennis zo snel veroudert. Ik zie wel een manier om dit probleem aan te pakken: laat ook de docenten stagelopen! Als de docenten regelmatig een praktijkstage volgen, blijven ze beter op de hoogte van de ontwikkelingen en houden ze feeling met het werkgebied. Werken anno 2019 gaat immers allang anders dan in de schoolbanken verteld wordt. Wij zijn zeker bereid om ook de docenten een beetje bij te scholen. Ze zijn meer dan welkom!