nieuwe uitdaging

Quote_teken_links

‘Het spel van ondernemen en handel blijft boeiend en is constant in beweging’

matthieu

Matthieu Zijerveld is als ondernemer al jaren actief in de wereld van kaas. Zijn nieuwe bedrijf MAAZ Cheese opent in augustus 2019 haar deuren.

Toen ik zo’n 35 jaar geleden voor het eerst in de auto stapte om kaas rond te brengen, begon mijn leven als ondernemer. Ik kocht mijn kazen in bij de fabrikanten, rijpte ze zelf en laadde vervolgens mijn aanhangertje vol op zoek naar afzetmogelijkheden door heel Nederland. In de afgelopen 35 jaar heb ik achttien overnames gedaan en in 2013 verkocht ik mijn bedrijf naar volle tevredenheid aan Royal Friesland Campina (RFC).

Nadat ik na de overname van RFC nog drie jaar (tot 2016) directeur ben gebleven, begon het bij mij toch weer te kriebelen om als zelfstandig ondernemer de zuivelwereld in te gaan en ben ik
onder de naam Maaz Dairy Foods gestart. MAAZ Dairy Foods produceert melkpoeder waarmee – door alleen water toe te voegen – overal ter wereld kaas kan worden gemaakt. Dit alles is na een proces van 2,5 jaar aan testen, proefproducties en onderzoek ontwikkeld door een zestal specialisten in zuivel en vanuit het team van Maaz Dairy Foods internationaal op de markt gebracht.

In het voorjaar van 2018 zijn we in Bodegraven tevens begonnen met de bouw van een gloednieuw distributiecentrum van 13.000 vierkante meter voor de opslag van kaas en poeder, onder de naam MAAZ Cheese. Vanaf augustus zullen we beginnen met de import en export van kaas wereldwijd. Onderdeel van het proces om dit te kunnen realiseren was de overname van twee bedrijven: Fromagerie Europa uit Alphen a/d Rijn en Veldhuyzen Kaas uit Bodegraven. Daarnaast hebben we vorig jaar juli een fabriek in Maaseik in België geopend, waar we kazen verwerken voor de retail en Out of Home markt. Met MAAZ Cheese zetten we een bedrijf neer dat de totale expertise in kaas in huis heeft, zodat we een betrouwbare en kundige partner en leverancier zijn voor de gebieden Retail, Out of Home en de traditionele markt, zowel nationaal als internationaal.

Het is een mooie uitdaging om weer nieuwe kanalen te vinden en te bouwen aan een nieuw bedrijf. Het spel van ondernemen en handel blijft boeiend en is constant in beweging. Het gaat om de kennis en contacten die je hebt; dat zijn de ingrediënten die je nodig hebt om ook hier weer een succesvolle onderneming van te kunnen maken.

Ondernemen gaat in mijn ogen dan ook vooral over het resultaat – en het belangrijkste is nog steeds: afspraak is afspraak. Zowel met de leveranciers als met de afnemers. Voor de komende jaren is groei belangrijk. Dat kun je alleen samen met een heel goed team bewerkstelligen. Ik ben ontzettend blij dat mijn zoon Jean-Paul begin dit jaar in de zaak is gekomen. Met elkaar gaan weer een mooi en degelijk bedrijf opbouwen, en dat is een leuk streven. Ondernemen blijft voor mij dan ook het leukste wat er is. Om van niets iets te maken, dat is toch mooi?! En dan gaan we weer proberen om een paar centen te verdienen. Daar komt het feitelijk op neer.