Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Susanne Schilderman is sinds juni 2022 wethouder in Utrecht, onder andere voor Economische Zaken, Circulaire Economie, Financiën en Openbare Ruimte. Ze vertelt ons over het toekomstbeeld voor ondernemend Utrecht en haar waarnemingen in de Utrechtse economie vanuit haar nieuwe rol.

Nieuwe wethouder

12 december 2022 | 2 minuten lezen

Een half jaar wethouder in Utrecht. Wat gaat dat snel, en wat leer je veel. Utrecht gaat me al jaren aan het hart. Dankzij mijn rol als wethouder zit ik veel dichter bij het ondernemerschap. Ik vind de energie en vindingrijkheid inspirerend. In de afgelopen jaren heb ik in de Utrechtse gemeenteraad ook al met veel ondernemers in de stad kennis gemaakt. Als wethouder heb ik me nog veel verder mogen verdiepen in de thematiek die speelt bij Utrechtse ondernemers. Of het nu startups of scaleups zijn, het mkb, of bedrijven met nationale en internationale allure. Ik ben op bijeenkomsten geweest, ben op werkbezoeken uitgenodigd en heb vooral veel ondernemers gesproken. 

Ik ben dankbaar voor de openheid in die gesprekken en de vele verschillende verhalen die ondernemers met me hebben gedeeld. Zowel de passie en enorme potentie, als de uitdagingen waar jullie nu mee te maken hebben blijven mij bij. De gevolgen van de pandemie gonsden voor velen nog na en er kondigden zich alweer een oorlog, een groot werknemerstekort en een energiecrisis aan. Daarbij valt mij de grote veerkracht en innovatiekracht in de stad op. Een rode draad in mijn gesprekken met ondernemers is dat veel van hen bezig zijn met verduurzaming, circulariteit en digitalisering.

‘Ik krijg ontzettend veel energie van de passie en veerkracht die ik bij ondernemers voel’

Digitalisering speelt bij iedereen. Niet alleen omdat we in Utrecht veel banen in de ICT hebben (bijna tien procent), maar ook omdat veel ondernemers er kansen in zien en de noodzaak voelen. Tijdens de U-Tech Community meet-up die ik onlangs mocht aftrappen werd de grootte van de digitaliseringsopgave nog maar eens bevestigd. De overgang naar een bedrijf dat past in de snel veranderende digitale wereld is voor velen van jullie een uitdaging. Gelukkig kunnen ondernemers daarin ook hulp krijgen. Bij OndernemerCentraal kan iedereen terecht voor alle vraagstukken rondom digitalisering. De U-Tech Community zit vol met mensen met de juiste kennis. Je kunt met Techgrounds, Young Digitals en ICCU op zoek naar een goede match voor je ICT-vacatures en bij de MKB Werkplaats kun je samen met studenten aan de slag. Voor hen is digitaal werken een tweede natuur, en zij kunnen je helpen werken aan digitale oplossingen voor je bedrijf.

Ik krijg ontzettend veel energie van de passie en veerkracht die ik bij ondernemers voel. Daarom kijk ik ook met interesse uit naar de komende jaren. Onze ondernemers spelen een belangrijke rol in de vier grootste uitdagingen in Utrecht van dit moment: kansenongelijkheid, woningnood, de klimaatcrisis en het werken aan een levendige en leefbare stad. Zo kunnen Utrechtse bedrijven met hun innovatiekracht een bijdrage leveren aan onze klimaatgerelateerde – en circulaire ambities, draagt het hebben van een toekomstbestendige baan bij aan de mentale gezondheid en kansengelijkheid van Utrechters, en is het aanpakken van de woningnood cruciaal voor een gezond vestigingsklimaat.

Utrecht bereidt zich vol energie voor op de toekomst. Ik hoop daarover velen van jullie te kunnen spreken de komende jaren. Gelukkig hoeft dát nu niet meer enkel digitaal.

InterviewDienstverleningUtrecht