Normaal, al gek
genoeg

Quote_teken_links

‘Gek genoeg, misschien is
dat wel het normaal: verdergaan’

sacha

Sacha Hollestelle is partner bij mth accountants & adviseurs en gaat als accountant continu de uitdaging aan om vanuit de controle de brug te slaan naar de visie en strategie van de organisatie.

November 2015: in één van mijn eerste columns voor OnderNamen beschreef ik de bizarre wereld van aanslagen in Parijs, de revanche van Frankrijk met bommen op Ragga en een man op een piano die hoop brengt door “Imagine” te spelen. Een boodschap van hoop, van positiviteit en van vechten voor de zaak. Met afschuw zaten we thuis, veilig bij elkaar, maar al snel ebben de emoties dan ook weer weg. Zijn we er aan gewend? Is het normaal? Nee, het is niet normaal. En tegelijk moeten we verder en gaan we dus ook verder.

En ook nu zitten we veilig bij elkaar thuis en ook nu is het niet normaal. Ook geen “nieuw normaal”. Dat nieuwe spreekt mij persoonlijk ook niet zo aan. We gaan verder. Niet alleen omdat we moeten, maar omdat we het kunnen. Als ondernemers en, niet onbelangrijk, financieel als land. Het opsparen van de kwartjes van Kok leveren de miljarden van Rutte, met gebarentaal als bonus. Dat we vanuit overheidsgelden als land de steun in de rug krijgen in een ongekende snelheid is super, maar niet normaal. En het zal dan ook niet blijven, maar voor velen is het de pleister op de wond.
We ervaren het allemaal; het is op dit moment geen pretje voor ondernemers. Klanten die orders cancelen, strak sturen op liquiditeit van dag naar dag, medewerkers in verbinding houden vanuit zolderkamers met blaffende honden en kinderen op schoot. Terwijl de zoveelste anderhalvemetersticker op je afkomt, de kansen zoeken om je verdienmodel aan te scherpen, of een geheel nieuwe weg in te gaan. Scherp aan de wind varen, fiscale regelgeving, HR-afspraken en beschikbare cash optimaal inzetten.

Bij mth zien we dagelijks vele ondernemers die mét, maar ook zónder steun verder kunnen. Vechten voor hun onderneming, voor hun medewerkers, voor hun klanten. Op een wat raar moment ben ik ook trots op die ondernemers. De klant die belt en roept een nieuwe weg in te gaan: ‘Never waste a good crisis, Sacha!’ Gek genoeg, misschien is dat wel het normaal: verdergaan. Ondernemen met goede hoop, doorzetting, positiviteit, en creativiteit.