Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

Nick Oosterlaken is -eigenaar van O&O -Vastgoed Diensten B.V. en QReal Estate B.V. Met deze -ondernemingen richt hij zich op -vastgoedbeheer en aanverwante -dienstverlening. Motto: Een dag heeft 24 uur en dan heb je de nacht ook nog. 

info@o-ovastgoeddiensten.nl 

0681567110

Omgaan met veranderingen

8 juli 2022 | 2 minuten lezen

Iedereen is constant bezig met metamorfoses in zijn leven. Zo neemt iedereen zich wel eens voor om gezonder te eten en meer te bewegen. Je neemt een nieuw kapsel, een baard of juist geen baard. Dat doe je zodat je beter voor de dag komt. Door drukte en andere drogredenen eindigen veel van dit soort veranderingen in de prullenbak. Met als resultaat dat je vaak met je buik ingehouden op foto’s komt te staan, zoals ik nu, voor de foto voor bij mijn eerste column in OnderNamen.  

Voor ondernemingen is omgaan met veranderingen cruciaal en kun je het je vaak niet permitteren om niet vast te houden aan veranderingen. Daar komt bij dat de onderneming die zich het snelst kan aanpassen aan veranderingen een voorsprong creëert ten opzichte van de concurrentie. 

Mijn onderneming richt zich op het beheer van vastgoed. In de vastgoedsector is verandering de enige constante. Vooral in de wet- en regelgeving is er de laatste tijd een hoop veranderd. Hierbij valt te denken aan verplichte rookmelders, duurzaamheidseisen, maar ook veranderende fiscale regels die boven de markt hangen. Daar komt nog bij dat de regelgeving per gemeente kan verschillen en steeds wijzigt. In mijn onderneming is het anticiperen op veranderingen dan ook cruciaal en niet alleen om de concurrentie voor te blijven. Veel belangrijker is dat dit leidt tot het beperken van risico’s en een zo goed mogelijk rendement voor mijn klanten.

‘In de ­vastgoedsector is ­verandering de enige ­constante’

Dat klinkt misschien tegenstrijdig. Veranderingen in regelgeving voelen vaak als beperkend of als iets dat invloed heeft op de winst. Het is de uitdaging om de nieuwe realiteiten te draaien naar iets positiefs. Een voorbeeld hiervan is regelgeving omtrent laadpalen. Voor nieuwbouwlocaties (en vanaf 2025 voor alle bestaande locaties) is er een verplichting om bij meer dan tien parkeerplekken, tien procent van de parkeerplekken te voorzien van een laadpaal. Dit leidt tot extra kosten. Als beheerder zijn wij met verschillende leveranciers van laadpalen om tafel gegaan en zo hebben we gezamenlijk een exploitatiemodel ontwikkeld. De laadpalen worden gratis ter beschikking gesteld en de eigenaar deelt mee in de opbrengst van de laadpalen. Zo buigen we nieuwe regelgeving om naar iets dat rendementverhogend werkt.

Zo heeft het anticiperen op wijzigingen geleid tot meerdere metamorfoses van mijn onderneming. Het beheren van vastgoed blijft onze core business, maar gaandeweg hebben we diverse dienstverleningen kunnen toevoegen voor onze klanten.    

Bouw & VastgoedLekstroom