Zoeken
Onze Uitgevers
Rosanne Zijerveld-Bader
Nick van Baaren
Marlon de Jager-Wessel

PATRICIA BOER IS ONDERNEMER. ZIJ IS EIGENAAR VAN SPREEKRECHT, BUREAU VOOR ZAKELIJKE MEDIATION & KLANK- BORD VOOR ONDERNEMERS. MOTTO: KIJK OOK EENS DOOR EEN ANDERE BRIL!

WWW.SPREEKRECHT.NL WELKOM@SPREEKRECHT.NL

Ondernemer ben je, je hoeft het alleen nog maar te worden of niet

15 oktober 2021 | 2 minuten lezen

‘Wat wil je later worden?’, word je als kind gevraagd. Timmerman, piloot, boekhouder, brandweervrouw, secretaresse, influencer, YouTuber of TikTok-ster, de keuze is reuze. Maar als dochter van een groenteboer wist ik al snel dat ik ooit voor mezelf wilde werken. Ik zag wel dat mijn ouders zich drie slagen in de rondte werkten maar die vrijheid en eigen baas zijn, dat was wat ik wilde.

Na een aantal dienstverbanden, variërend van een paar maanden tot ik denk de langste twee jaar, en bij bedrijven te hebben gewerkt met in mijn ogen incompetente managers, een directeur die de boel failliet liet gaan en te veel dikke-dure-klaar-voor-de-onderste-bureaulade-rapporten te hebben uitgewerkt bij een consultancybureau, was ik er klaar mee: ik ging voor mezelf beginnen. Als ik dan failliet zou gaan, was het in ieder geval mijn eigen schuld. En die successen, die had ik dan ook echt zelf verdiend. Dus op naar de Kamer van Koophandel en starten maar. 

Vol enthousiasme, overtuigd van mijn eigen kunnen en helemaal klaar om ‘Zakenvrouw van het jaar’ te worden, ging ik het ondernemersavontuur aan. Het is me goed afgegaan, ik mocht en mag niet klagen. Ondanks de twijfel, de angst voor het mislukken, zorg om de financiën in slechte tijden, vind ik het nog steeds het mooiste beroep dat er is. Als Ondernemersklankbord begeleid ik nu ook andere ondernemers of mensen die op het punt staan de sprong in het diepe te wagen. En een van de eerste vragen die ik dan stel is ‘Ben je ondernemer of ben je ondernemend’? Want ondernemend zijn, maakt je nog geen ondernemer, terwijl ondernemend zijn voor een ondernemer absoluut een must is.

 

 

‘Ondernemersbloed of hart voor de zaak’

In juli las ik de blog van Daniëlle Chavanu in “De Ondernemer” (zij stopte met haar webshop) en beter dan dat zij het omschreef, kan ik het niet, dus met toestemming van Daniëlle haal ik een paar zinnen uit haar blog aan en sluit ik daarmee mijn column af: ‘Maar om eerlijk te bekennen, kwam deze conclusie pas na een veel groter besef: ik ben een ondernemend persoon, maar ik ben geen ondernemer. Aan de klanten lag het niet, ik had een leuke, vaste club mensen die mijn business trouw volgden. Genoeg voor een startende onderneming. Maar ik vóel het simpelweg niet, die ambitie om iets groots hiervan te maken. Ik heb geen ondernemersbloed, ik heb eerder een hart voor de zaak.’

Overigens, ‘Zakenvrouw van het jaar’ is me nog niet gelukt, maar wie weet ooit De Gouden Parel.

DienstverleningWoerden